Președintele Turciei le cere cetățenilor să susțină lira vânzând aur și valută

La recentul Congres al partidului pe care îl conduce, AKP, președintele Turciei,

Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la cetățeni să vândă aur și valută pentru a susține declinul accentuat al monedei naționale, lira turcească și, în același timp, a făcut un apel la companiile care activează peste hotare să-și repatrieze bunurile, ca să fie prevenit colapsul lirei turcești.

„Le cer cetățenilor noștri să-și investească valuta și aurul și să aducă în economia țării bunurile care există peste hotare”, a spus Erdogan. Firește, șeful statului turc a încheiat în stilul caracteristic: „Să nu-I credeți pe cei care afirmă că suntem terminați. Încă rezistăm puternici în faa valurilor de șoc”, a spus președintele.

Lira turcească a pierdut 20% din valoare în doar o oră, chiar de luni, „seism” care a venit imediat după ce președintele Erdogan a anunțat anumite măsuri interne, printre care retragerea din Convenția de la Istanbul sau demiterea guvernatorului Băncii Centrale.

Pe de altă parte, observatorii au remarcat faptul că la Congres s-au „înghesuit”, în plină pandemie, peste 15.000 de persoane în interiorul stadionului în care a avut loc evenimentul, cu alți 10.000 de turci fiind masați în jurul arenei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.