Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Preţul cartofului, dublu faţă de anul trecut

Publicat: sâmbătă, 27 octombrie 2018

Preţul cartofului înregistrat în Harghita este dublu faţă de anul trecut, pe fondul unei producţii mai mici înregistrate din cauza vremii nefavorabile.

Directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că producţia media la hectar a fost, în acest an, de aproximativ 24 tone, cu 10% mai mică decât în 2017, dar preţul este dublu şi există speranţe că el va mai creşte.

„Producţiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preţurile de valorificare, mai bune decât anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic; acum, preţul este practic dublu la cartof faţă de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani (per kilogram n.r.) şi acum este de 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment”, a spus Torok Jeno.

Potrivit acestuia, marii producători de cartofi din Harghita au contracte cu fabricile de chipsuri, unde preţul este fix şi deocamdată trebuie să îşi onoreze contractele, pentru ca apoi să mai vândă şi în altă parte.

„În Harghita, marii producători – şi din Gheorgheni, şi din Cozmeni, şi din Sânmartin sau Tuşnad – au cele mai mari contracte cu producătorii de chipsuri. Este o soluţie foarte bună, pentru că este un contract ferm, cu un preţ convenabil – în acest an de 56 de bani plus un bonus -, dar e bine să ai un contract ferm, pe termen lung, pentru că este riscant să rămâi cu cartofii nevânduţi”, a explicat Torok Jeno.

Referitor la interesul străinilor pentru cartofii din Harghita, şeful Direcţiei Agricole Harghita a precizat că încă nu au plecat transporturi la export, dar vestea privind posibile contracte în exterior a făcut să crească şi să se menţină preţul.

„La noi încă nu au plecat transporturi spre exterior. Din Covasna au plecat câteva transporturi în Bulgaria şi către Grecia, la noi în judeţ încă nu am auzit. Oricum, această veste a făcut să se menţină şi chiar să crească preţul cartofului şi este nevoie de cartofii noştri pe piaţa internă. Vânzarea este la început de sezon, la început vânzările erau mai mari şi producătorii erau mai entuziasmaţi. Acum s-a mai liniştit, dar de obicei, după Ziua Morţilor (1 noiembrie n.r.), când oamenii încep să închidă depozitele, se relansează vânzările”, a mai spus el.

Producătorii de cartofi nu sunt atât de entuziasmaţi de preţ, mai ales cei care au înregistrat pierderi din cauza vremii şi care au contracte cu fabricile de chipsuri, unde preţul este fix. Vitos Laszlo, unul dintre producătorii din Harghita, a spus că a pierdut cel puţin 1.000 de tone de cartofi, din cauza umidităţii excesive din sol, înregistrate în timpul verii, şi speră că atunci când va veni iarna, vânzările vor fi mai bune, pentru a compensa pierderile suferite.

„La ora actuală, preţul este în jur de 90 bani şi nu este un preţ exagerat, a fost şi mai mic, dar a fost şi mai mare. Producţia mea a fost decimată din cauza stagnării apei, de pe 30 de hectare nu am recoltat nimic, totul a putrezit, cel puţin 1.000 de tone de cartofi. Eu am contract cu o fabrică de chipsuri, unde preţul este fix, şi în rest nu am reuşit să vând un gram. Sperăm că după venirea frigului va fi mai bine”, a afirmat Vitos Laszlo.

În Harghita, cartoful a fost cultivat, în acest an, pe 7.500 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând, din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=105537

Publicat de la data oct. 27 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 iunie 2019, 5:16
 

N
Senin
20°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 20°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:31
Apus: 21:03
Prognoza 21 iunie 2019
Zi
 

SV
Parţial însorit cu furtună
29°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

VNV
Parţial înnourat
19°C
Vânt: 0 km/h VNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
    COD : ROSU Ziua/luna/anul : 19-06-2019 Ora : 22 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 22:30 si 23:30 In zona : Județul Bacău: Moinești, Comănești, Târgu Ocna, Dărmănești, Dofteana, Balcani, Poduri, Asău, Pârjol, Agăș, Berzunți, Zemeș, Măgirești, Solonț, Brusturoasa, Ardeoani;Județul Neamţ: Piatra-Neamț, Roznov, Borlești, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Pângărați, Girov, Gârcina, Cândești, Tarcău, […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 19 iunie, ora 10 – 20 iunie, ora 23Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică       Instabilitatea atmosferică va […]

Loto

Horoscop

  • 215.783 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team