Preţul gazelor naturale din producţie internă, mai mare cu 7%

Preşedintele Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România –  CONPIROM, Vasile Turcu, a semnat următoarea declaraţie de presă referitoare la creşterea preţului gazelor naturale:

„Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România –  CONPIROM trage un semnal de alarmă în privinţa pericolului real ce planează asupra întregii industrii româneşti, ca urmare a aplicării, de la 01 februarie 2013 a Hotărârii de Guvern nr. 22 din 22.01.2013, prin care s-a stabilit calendarul de creştere a preţului  gazelor naturale din producţia internă pentru perioada 1 februarie 2013 – 1 octombrie 2014.
CONPIROM a solicitat Guvernului amânarea aplicării H.G. nr. 22 cu un an de zile, începând cu data de 31 martie 2013, solicitare la care nu s-a primit până în acest moment niciun răspuns.
Potrivit actului normativ care a intrat în vigoare începând cu 1 februarie 2013, preţul gazelor naturale din producţie internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmând ca ritmul mediu trimestrial de creştere al preţului la gazele naturale din producţia internă să fie de peste 12%, în cazul consumatorilor industriali. Aceştia vor ajunge astfel să plătească în octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de luna ianuarie 2013.
Ţinând cont de faptul că orice modificare a preţurilor materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi implicit funcţionarea unităţilor în cauză, apreciem că aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi o creştere în lanţ a preţurilor în întreaga economie. Agenţii economici vor fi obligaţi să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie.
CONPIROM reuneşte în prezent 15 federaţii şi organizaţii patronale reprezentantive din industria metalurgică, chimică, energetică, a sticlei, domenii  în care gazele naturale şi energia electrică -utilităţile în general-  reprezintă peste 75% din costurile de producţie. Ponderea membrilor CONPIROM în producţia industrială a economiei este de 70% prin cele peste 1.400 de societăţi comerciale mijlocii, mari şi foarte mari care sunt membre ale federaţiilor componente. Aproximativ un milion de salariaţi lucrează în companiile membre ale CONPIROM.
CONPIROM invită reprezentanţii mass-media marţi, 2 aprilie, orele 11.00, în Salonul D al Hotelului Marriott, la o dezbatere publică pe această temă, la care vor participa reprezentanţi ai principalelor ramuri industriale, precum şi factori de decizie din Guvern şi ministere”.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.