Prevederile noului Cod Rutier propus de MAI

Nu-ţi plăteşti amenda, rămâi fără carnet! Ai maşină înmatriculată în Bulgaria, după 30 de zile este obligatorie înmatricularea ei în România! Ai depăşit cu 60 km/h limita de viteză, vei fi sancţionat cu amendă de clasa a V-a, cuprinsă între 1.575 şi 7.500 de lei! Acestea sunt câteva dintre propunerile de modificare ale Codului Rutier lansate, marţi, spre dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Suspendarea permisului de conducere pentru cei care nu îşi plătesc amenzile la timp, introducerea de camere video pe maşinile pe care se dă examenul auto, amenzi mult mai mari, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot circula cel mult 30 de zile în România, fiind apoi abligatorie înmatricularea lor în România, acestea sunt propunerile de modificare ale Codului Rutier lansate, marţi, spre, dezbatere publică de către MAI.

Adio maşini înmatriculate în Bulgaria

“Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state”, se arată în proiectul de lege al MAI.

Foarte mulţi români apelează la înmatriculările în Bulgaria pentru evitarea taxei de primă înmatriculare. Poliţiştii spun că multe astfel de maşini sunt folosite la comiterea de infracţiuni, iar mulţi dintre şoferii care conduc astfel de maşini produc accidente sau nereguli în trafic, fără să poată fi traşi la răspundere.

De asemenea, proiectul de lege mai propune şi obligaţia persoanelor care conduc maşini înmatriculate în strănătate să prezinte poliţiştilor, la controalele rutiere, un act care să dovedească titlul cu care deţin autovehiculul. Acest act trebuie însoţit de o traducere legalizată în limba română. Sancţiunile pentru nerespectarea acestei reguli includ reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numerele de înmatriculare.

Nu-ţi plăteşti amenda, rămâi fără carnet

Dacă nu plăteşti amenda în 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de contravenţie, rămâi fără permis de conducere. Şoferii trebuie să transmită Poliţiei dovada că au plătit amenda la termen, altfel riscă această sancţiune, potrivit proiectului de lege.

Big Brother la examenele auto

O altă modificare a Codului Rutier, propusă de MAI, este introducerea de camere video pe maşinile folosite la examenul auto pentru permis. Mopedele şi motocicletele vor fi exceptate de la această nouă regulă.

În cazul persoanelor care produc accidente auto în urma cărora există victime, iar procurorul propune neînceperea urmăririi penale sau judecătorul dispune achitarea, permisul de conducere este suspendat pentru 6 luni, mai propune MAI.

Noul Cod Rutier propus de MAI aduce amenzi mai mari

Amenzile pentru încălcarea gravă a unor norme rutiere, precum neacordarea de prioritate pietonilor, nerespectarea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă alcoolemia este sub limita penală), sunt majorate la clasa a V-a de sancţiuni.

Totodată, pentru aceste abateri este propusă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 4 luni (până acum perioada maximă era de 3 luni).

Clasa a V-a de amenzi, care în  prezent se aplică doar firmelor, nu şi persoanelor fizice, este cea mai dură clasă de amenzi, cu sancţiuni între 21 şi 100 de puncte contravenţionale. Un punct contravenţional este egal cu un punct de amendă, care valorează 75 de lei. Astfel, amenzile pentru abaterile descrise mai sus ar putea varia între 1.575 de lei şi 7.500 de lei.

MAI propune şi introducerea unei noi trepte privind limita de viteză.

Astfel, depăşirea cu 60 km/h a limitei de viteză va fi sancţionată tot cu amendă de clasa a V-a, cuprinsă între 1.575 şi 7.500 de lei, concomitent cu suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni.

Până acum, treapta cea mai mare de depăşire a limitei de viteză era de 50 km/h.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.