PREVIZIUNI 2040: Un salariat roman va sustine 2,5 pensionari iar pensiile se vor reduce cu 20%

Din cauza faptului ca populatia Romaniei este imbatranita si in continua scadere, specialistii atrag atentia ca pana in 2040, un salariat va sustine 2,5 pensionari, ceea ce pune in pericol echilibrul sistemul public de pensii.

 Presedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, este de parere ca, in momentul in care un angajat va fi nevoit sa sustina pensiile pentru 2,5 pensionari, statul va fi pus intr-o situatie critica, in care va avea doar trei optiuni, toate cu un impact negativ in societate.

Astfel, potricit lui Adrian Codirlasu, Guvernul fie va majora taxele si impozitele pentru a suplini deficitul, fie va alege sa mareasca varsta de pensionare, fie va reduce din pensii.

Presedintele CFA Romania a expus pe larg, avantajele sistemului public de pensii, dar si beneficiile Pilonului II de pensii

Prezent la o conferinta a Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), Codirlasu a explicat motivele pentru care sistemul public de pensii este pandit de un pericol iminent: „In ceea ce priveste garantiile oferite de Pilonul I (cel de stat), pensia se stabileste prin lege, ceea ce creeaza volatillitate. Ce se poate intampla cand vom ajunge ca un salariat sa sustina 2,5 pensionari?

Solutiile ar fi reducerea pensiilor, cresterea varstei de pensionare, sau cresterea taxarii pentru a readuce sistemul de pensii in echilibru. In schimb, in cazul Pilonului II, contribuabilul are garantia ca primeste suma economisita si randamentul obtinut de fondul la care contribuie.”

In privinta Pilonului II, presedintele CFA Romania a declarat ca activele Pilonului II au ajuns la 8,5 miliarde de euro si au in continuare o tendinta ascendenta. De asemenea, iar randamentul mediu anual de la infiintare este de 9%, spre deosebire cu sistemul public, ce nu are active, si este pe deficit.

„Pensiile viitoare s-ar putea reduce cu 20%”

Contributiile pentru sistemul public de pensii au fost reduse, ceea ce constituie contextul favorabil pentru reducerea pensiilor viitoare cu pana la 20%, potrivit lui Codirlasu.

Contributiile la Pilonul I  sunt de 25% din salariul brut, iar cea la Pilonul II de 3,75% (in scedere de la 5,1% anul trecut). Asfel, prin majorarea salariului brut, contributia de 3,75%, pe net, creste dar, chiar si asa, ramane mai mica cu aproape 12% fata de anul anterior (la un salariu mediu).

Pilonul II de pensii – nationalizat

Codarlasu ofera ca modele Ungaria si Polonia, care au decis nationalizarea totala sau partiala a Pilonului II de pensii:

„In Ungaria, impactul bugetar a fost de scurta durata. In 2011, anul in care au nationalizat Pilonul II, au avut un surplus de 4,3% din PIB, dar apoi au reintrat pe deficit, ceea ce inseamna ca banii au fost investiti in consum.
In Polonia, contributia la Pilonul II s-a redus de la 7,3% la 2% si, in plus, s-au anulat titlurile de stat detinute de fondurile de pensii. S-a redus datoria publica, insa, pentru ca politica fiscala nu a fost consistenta, a revenit pe crestere”, a explicat Codirlasu.

In opinia specialistilor, Revolutia fiscala aduce multe disfunctionalitati ale sistemului fiscal-bugetar pe termen lung, fiind de parere ca efectele nocive sunt mai numeroase decat beneficiile masurilor luate de Guvern.

Sursa: manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.