Prezența Chinei în Europa de Sud-Est, cea mai pregnantă în Serbia

În Europa de Sud-Est, prezența economică a Chinei este vizibilă în cea mai mare din Serbia, fie în împrumuturi, fie în investiții directe, arată profesorul de economie la Universitatea din Belgrad, Ivan Vujačić.

Vorbind la conferința intitulată „China în Europa de Sud-Est: între influența economică și politică”, organizată de Centrul pentru politică externă din Belgrad, Vujačić a spus că Ungaria și Serbia s-au remarcat printre alte țări datorită împrumuturilor pentru infrastructură din partea Chinei.

Vujačić a spus că, în ceea ce privește prezența Chinei, investițiile și împrumuturile au fost amestecate, iar elitele politice au încercat adesea să descrie împrumuturile bancare drept investiții.

„Influența Chinei în Europa de Sud-Est a crescut semnificativ în ultimii ani și simultan, la fel a crescut și preocuparea Europei cu privire la apelul regiunii la împrumuturile chineze și la proiectele de infrastructură chineze”, a adăugat cadrul universitar.

Conferința a fost organizată de Centrul pentru politică externă din Belgrad, Fundația Friedrich Ebert și Fundația Elenă pentru politică europeană și externă ELIAMEP.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.