Pricopie şi George Soros au stabilit continuarea proiectelor pentru inserţia copiilor romi în şcoală

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, s-a întâlnit, joi, 9 mai, cu preşedintele Fundaţiei Soros, George Soros. Tema întâlnirii a reprezentat-o integrarea copiilor romi în sistemul de educaţie românesc, la toate nivelurile de şcolarizare.

Ministrul Remus Pricopie a prezentat eforturile Ministerului Educaţiei Naţionale pentru incluziunea copiilor romi în sistemul de învăţământ românesc, accentuând asupra necesităţii creşterii numărului acestora şi a accesului egal la educaţie. Ministrul a subliniat importanţa implicării tuturor actorilor importanţi –  inspectorat, autorităţi locale, cadre didactice, societate civilă -, pentru o cât mai bună inserţie în şcoală a copiilor de etnie romă. Conform datelor prezentate, rata de abandon timpuriu a şcolii este mai ridicată în rândul populaţiei rome, comparativ cu populaţia majoritară.

La rândul său, George Soros a apreciat ideea dezvoltată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru sprijinirea, prin burse, a elevilor din familiile defavorizate, incluzând şi elevii romi, pentru frecventarea învăţământului profesional. În acest sens, Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu agenţii economici şi comunităţile locale, subvenţionează, din toamna anului 2012, diverse specializări necesare la nivel regional. George Soros a subliniat necesitatea creării unei clase de mijloc în comunitatea romă, care poate fi formată prin această filieră a sistemului de învăţământ. Un factor esenţial ar fi integrarea facilă pe piaţa muncii atât în România, cât şi în celelalte state europene. De asemenea, George Soros a subliniat importanţa educaţiei în lupta cu stereotipurile prin care sunt judecaţi membrii comunităţii rome.

Fundaţia Soros funcţionează în România de mai bine de 20, timp în care a dezvoltat variate programe pe educaţie, destinate cu precădere categoriilor de populaţie dezavantajate din punct de vedere economic şi social. Printre proiectele Fundaţiei, o parte dintre ele sprijinite de MEN, se numără Roma Education Fund, Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, Centrul Educaţia 2000+, programele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.