Sistemul bancar românesc a revenit pe profit

Băncile româneşti au redevenit profitabile în primul trimestru din 2013, la finalul căruia au avut un profit total de 520 milioane lei, de patru ori mai mare decât în aceeasi perioadă a anului trecut, conform datelor BNR.

Rezultatul pozitiv a fost obtinut in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante a crescut la 19,08% la sfarsitul lunii martie, fata de 15,88% in martie 2012, fapt care a obligat bancile sa aiba cheltuieli mai mari cu provizioanele necesare acoperirii pierderilor. Acestea au avansat cu 1,76 miliarde lei in primele 3 luni, soldul ajungand la 31,61 miliarde in IFRS, in timp ce conform standardelor RAS cresterea a fost aproape identica, de 1,8 miliarde lei, pana la 41 miliarde.

Activele bancilor au scazut in primul trimestru cu 9 miliarde lei, din care 4 miliarde reprezinta titluri de stat, astfel ca valoarea totale a activelor bancare a ajuns la 356,2 miliarde lei. Depozitele atrase de banci de la populatie au avansat cu 3,6 miliarde lei, la un total de 125,8 miliarde lei.

http://www.bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.