Prima Casa: Dobanzi mai mici la imprumuturile in lei

In urma actualizarii dobanzilor cu noua valoare a indicelui Robor, creditele Prima Casa in lei sunt mai ieftine cu aproape un procent, de la inceputul lunii aprilie.

Creditul Prima Casa in lei a devenit acum putin mai accesibil romanilor, dupa ce indicele Robor la 3 luni a coborat sub 6 procente, la cele mai mici valori din ultimele 8 luni.

Daca la inceputul anului Robor la 3 luni avea valori de peste 6%, in prezent cotatiile se apropie tot mai mult de 5 procente, fiind situate la 5.2%. Reducerea indicelui a permis bancilor sa ieftineasca creditul Prima Casa in lei cu aceeasi valoare.

Diferenta dintre costul unui credit Prima Casa in lei si unul in euro ramane in continuare semnificativa, de 3 procente. Acest lucru se datoreaza diferentei dintre cei doi indici folositi de banci la calcularea dobanzilor, respectiv Euribor la 3 luni si Robor la 3 luni.

Chiar daca in ultimele 3 luni Euribor la 3 luni a inregistrat o crestere usoara, insesizabila insa pentru clientii care au credite Prima Casa sau alte credite in euro, el se situeaza in continuare aproape de minimele istorice, la 0.21%.

Dobanzi DAE de la 7.6% pentru Prima Casa in lei

Cel mai ieftin credit in lei acordat prin programul Prima Casa este cel oferit de CEC Bank. Dobanda la acest credit este de 7.13%, si este formata din marja bancii de 1.9% la care se adauga indicele Robor 3M.

Rata lunara pentru un credit de 200.000 lei pe 30 de ani este de 1348 lei, iar dobanda DAE de 7.63%. Valoarea totala platita de client pe parcursul celor 30 de ani ajunge la 495.346 lei, cu aproape 300.000 lei mai mult decat suma imprumutata initial.

Creditul Prima Casa in lei oferit de Banca Transilvania are o dobanda de 5.2%. Marja bancii in acest caz este zero, dobanda fiind egala cu indicele Robor la 3 luni. Pe langa dobanda, clientii platesc un comision lunar de administrare care are valoarea de 0.17%, aplicat la soldul creditului. Dobanda DAE pentru creditul oferit de Banca Transilvania ajunge la 7.75%.

La Raiffeisen Bank si BCR, clientii care isi vireaza salariul printr-un cont curent deschis la cele doua banci beneficiaza de reduceri de dobanda, de 0.2% fata de varianta standard.

Dobanda pentru clientii care isi vireaza salariul prin Raiffeisen Bank este de 2.2% plus Robor la 3 luni, iar la BCR de 2.3% plus Robor la 3 luni. Bancile nu mai percep alte comisioane in afara celui anual datorat Fondului de Garantare, in valoare de 0.49% aplicat la jumatatea din valoarea imprumutului.

Castigul adus de scaderea dobanzilor la lei, poate sa depaseasca 100 lei in cazul unui credit de 200.000 lei acordat pe o perioada de 30 de ani.

Creditele Prima Casa in euro raman mai ieftine

Marja maxima de dobanda la creditele Prima Casa in lei este de 2.5%, mai mica cu 1.5% fata de cea perceputa de banci la euro. Cu toate acestea, diferenta de 5 procente dintre cei doi indici continua sa incline balanta in favoarea imprumutului in euro.

Majoritatea covarsitoare a creditelor acordate prin Prima Casa, de la lansarea programului, sunt in moneda europeana. La un credit de 50.000 euro, rata lunara la imprumutul in euro este de 242 euro, iar DAE de 4.47%, acelasi credit acordat in lei ne costa lunar 1486 lei, iar DAE este de 7.63%. Diferenta dintre cele doua rate este de 419 lei, aproximativ 100 euro, chiar si dupa scaderea dobanzilor la creditele in lei.

Creditele Prima Casa in lei vor deveni mai atractive pentru clienti, si din prisma riscului de schimb valutar odata ce indicele Robor la 3 luni se va situa la valori mai mici de 3 procente, sau daca indicii Euribor incep sa creasca, ceea ce ar scumpi imprumutul in euro, mai ales ca la valorile actuale, nu a mai ramas loc de prea multa apreciere.

Inflatia continua sa fie insa o problema in Romania, asa ca este greu de crezut ca Robor va scadea prea mult in acest an, iar situatia economica din Europa este in continuare dificila, ceea ce face improbrabila o eventuala crestere a dobanzilor Euribor.

Bancile elimina creditele in euro din oferta

Pentru a directiona clientii catre creditele in moneda nationala BCR a decis la finalul anului trecut sa nu mai ofere acestora posibilitatea de a contracta credite in valuta, inclusiv prin programul Prima Casa.

O alta banca care a decis sa faca acelasi lucru este ING Bank, la creditele ipotecare de achizitie sau de consum, si asta pentru ca banca nu vinde credite prin programul Prima Casa.

Sursa: moneycenter.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.