Prima flotă de aeronave pentru combaterea incendiilor

Comisia Europeană a lansat prima flotă de aeronave de combatere a incendiilor în cadrul noului sistem „rescEU” pentru gestionarea dezastrelor naturale, informează instituţia.

Până în prezent, şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor vor face parte din flotă. Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, până acum, flota rescEU are în componenţă şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor, iar CE colaborează cu ţările participante pentru includerea unor active suplimentare în următoarele săptămâni.

„rescEU reprezintă un răspuns concret, la nivel european, menit să îi ajute pe numeroşii noştri cetăţeni care se confruntă cu ameninţarea dezastrelor naturale. Am fost cu toţii şocaţi, ca europeni, de numărul mare de oameni care şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia până în Grecia. Solidaritatea europeană trebuie să aibă ca obiectiv protejarea cetăţenilor şi acordarea de sprijin reciproc în momentele dificile. RescEU oferă soluţii practice şi este o acţiune fermă de concretizare a solidarităţii europene”, a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, potrivit sursei citate.

Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, şi-au pus deja avioanele şi elicopterele la dispoziţia flotei de tranziţie „rescEU” pentru 2019. Activele iniţiale constau în: 2 aeronave din Croaţia, 1 aeronavă din Franţa, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania şi 6 elicoptere din Suedia.

Pe lângă crearea flotei „rescEU”, Comisia Europeană îşi consolidează capacităţile de monitorizare şi de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al UE, care funcţionează permanent, va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experţi din statele membre în timpul verii.

Pe tot parcursul verii, ERCC va organiza în mod regulat videoconferinţe cu statele membre, pentru a face schimb de informaţii cu privire la riscul de incendii în întreaga Europă. Sistemul de sateliţi Copernicus al UE va fi utilizat pentru a cartografia urgenţele în materie de incendii forestiere.

În ultimii ani, Europa a fost martora unor grave catastrofe naturale şi provocate de om: incendiile forestiere, inundaţiile, furtunile şi cutremurele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.