Prima întâlnire Trump-Putin vineri, 7 iulie a.c., la Hamburg

Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și al SUA, Donald Trump, se vor întâlni vineri, 7 iulie, la Hamburg (Germania) în cadrul summitului G20, grupul țărilor cu cea mai dezvoltată economie, a anunțat marți consilierul Kremlinului pe probleme politice, Iuri Ușakov, citat de agențiile de presă ruse, potrivit France Presse și Reuters.

„Există un acord pentru 7” iulie, a declarat Ușakov, ca răspuns la o întrebare asupra datei primei întâlniri dintre cei doi șefi de stat.

O întâlnire Trump-Putin fusese acceptată în principiu de Casa Albă, însă fără precizări asupra unei anumite date.

Generalul H.R. McMaster, consilier pentru securitatea națională al Casei Albe, a subliniat că Donald Trump dorește o relație „mai constructivă” cu Rusia și că unul dintre obiectivele deplasării președintelui american în Europa este de a stabili o „abordare comună față de Rusia” și de a „răspunde la comportamentul destabilizator” al puterii ruse.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un „om strălucit și plin de talent”, dar cei doi lideri nu s-au întâlnit în mod direct până acum.

De fapt, relațiile între Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancțiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană.

În același timp, Moscova a denunțat ferm lansarea de către SUA a 59 de rachete de croaziera contra unei baze aeriene din Siria, ca represalii pentru un presupus atac cu arme chimice la Khan Shaykhun, provincia Idlib, în luna aprilie, atac atribuit de Occident regimului sirian.

Ca reacție, Rusia a întrerupt pentru scurt timp coordonarea militară cu SUA în Siria pentru evitarea incidentelor între forțele armate ale celor două țări.

Vladimir Putin a apreciat câteva zile mai târziu, într-un interviu pentru presa rusă, că relațiile dintre Rusia și SUA s-au „degradat” de la sosirea lui Donald Trump la putere la Casa Albă.

Promisiunile președintelui american de a normaliza relațiile între Moscova și Washington s-au lovit de acuzațiile privind presupusa ‘complicitate’ între membri ai echipei lui Donald Trump și Rusia în timpul campaniei electorale de anul trecut.

În pofida tensiunilor cu Moscova, președintele american a părut întotdeauna rezervat în criticile sale față de omologul său rus. El nu a acceptat niciodată în mod clar concluziile agențiilor de informații americane potrivit cărora Rusia este responsabilă de imixtiune în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Sursa: AGERPRES

Foto: cnn.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.