Fondurile private de pensii și-au continuat tendința de creștere pe Pilonul II și III

Fondurile private de pensii și-au continuat tendința de creștere în anul 2016, atât pe Pilonul II, cât și pe Pilonul III, ca urmare a majorării numărului de participanți și menținerii la un nivel scăzut a plăților lunare efectuate către beneficiari, se arată într-un raport al Băncii Naționale a României (BNR).

‘Cu toate acestea, comparațiile la nivel regional indică faptul că România are cel mai scăzut grad de intermediere din regiune (active raportate la PIB), o situație similară fiind înregistrată și în ceea ce privește numărul acestor entități. Cea mai mare pondere în portofoliul de investiții al fondurilor de pensii private o au titlurile de stat (65%, decembrie 2016)’, se arată în document.

Potrivit acestuia, randamentele s-au diminuat pentru toate categoriile de investiții ale fondurilor de pensii, cu excepția celor plasate la fondurile de investiții.

‘Contextul macroeconomic caracterizat de rate ale dobânzii reduse poate conduce la asumarea de riscuri suplimentare prin investiții în active cu randamente mai ridicate, dar și cu un grad de risc mai mare’, informează BNR.

Conform sursei citate, sectorul financiar nebancar și-a continuat, într-un ritm moderat, tendința de creștere în anul 2016, pe fondul condițiilor economice favorabile. Ponderea activelor sectorului financiar nebancar în sistemul financiar a crescut la 23,5% în decembrie 2016, în principal datorită avansului înregistrat de fondurile de pensii și societățile de asigurare.

Pilonul II: Cine are interese ascunse?

Pe de altă parte, analistul financiar-bancar, Cristian Teodorescu, susține, într-un text postat pe site-ul Hotnews, că Ministerul Finanțelor a ascuns deliberat anumite informații privind beneficiile financiare de care pot beneficia la vârsta pensionării cei care sunt acum cuprinși în Pilonul II.

”Ministrul Finanţelor a declarat în mod neinspirat, imediat după audierile din Parlament, că Pilonul II de pensii s-ar desfiinţa. Contextul iniţial a fost acela al unei întrebări legate de contribuţiile celor care au PFA, însă răspunsul de pe holurile Parlamentului a fost unul foarte elaborat, părând a se referi la toţi contribuabilii la aceste fonduri: “Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a fost declaraţia domnului Ionuţ Mişa preluată în mass-media.

Nicăieri în noul Program de Guvernare nu apăruse această temă, iar realizând amploarea efectului produs de această declaraţie, ministrul Ionuţ Mişa a negat ulterior un astfel de scenariu. Totuşi, este suspect modul în care subiectul pensiilor românilor care contribuie la Pilonul II apare, din când în când, în discuţie, gurile rele spunând că este şi pentru a lua pulsul, a testa vigilenţa societăţii pe o astfel de temă.”, spune Cristian Teodorescu în analiza domniei sale.

El vine în pledoaria sa pro Pilonul II   și cu o serie de calcule care freflectă, afirmă analistul, realitatea de fapt și de drept din sistemul privat de pensii, cel obligatoriu:

”Următoarele cifre arată traiectoria sistemului de pensii private obligatorii, aşa-numitul Pilon II, care priveşte orice cetăţean al României care are la acest moment o vârstă sub 55 de ani (notă: la momentul 2008 au fost incluşi obligatoriu cei sub 35, iar opţional cei care aveau sub 45 de ani). Inclusiv pe cei care lucrează la ora aceasta fără contract de muncă îi priveşte acest sistem, căci prin a nu contribui, îşi anulează accesul la o sursă de venit după pensionare:

– pentru 6,7 milioane de români s-au virat contribuţii la Pilon II, iar deţinerea medie la 31 mai 2017 era de circa 5.300 RON, aşadar ceva mai mult de 1.000 EUR/participant, conform statisticilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Desigur, putem opera cu nuanţe aici, în sensul că cei cu salariu sub media naţională au acumulat mai puţin, iar cei cu venituri superioare mai mult, însă această sumă de “aproximativ 1.000 EUR” a fost frecvent citată în mass-media.

– contribuţia este acum 5,1% din salariul brut, deşi conform graficului iniţial ar fi trebuit să fie 6% încă de acum câţiva ani. Cu alte cuvinte, toate Guvernele ultimilor 3 ani au limitat această contribuţie, privând practic participanţii la sistem de efectul compunerii pe termen lung a acestor sume, iar în final, de o suma mai mare şi o pensie mai mare. Dacă procentul ar rămâne, să spunem, la 5,1% din salariu până la pensionare în loc de 6%, e ca şi cum Guvernul ar tăia aproape 15% din pensia finală a românilor care contribuie şi care vor ajunge la vârsta pensionarii după anul 2045.

– românii contribuie, în medie, cu circa 150 RON/luna, reprezentând acel 5,1% dintr-un salariu mediu brut de peste 3.000 RON.

– venitul la pensionare: pentru cei care se vor pensiona după 2045 este un fapt asumat acela că din Pilonul I vor avea o pensie de circa 30% din venitul salarial. Pilonul II ar trebui să le mai asigure încă aproximativ 15% din venitul anterior pensionării, aşadar acest sistem obligatoriu nu va putea înlocui pe deplin celelalte surse.”

Textul integral al analizei poate fi lecturat la această adresă: CLICK AICI

CITEȘTE PE AGERPRES ȘI:

OPPC: Declarațiile cu privire la desființarea Pilonului II de pensii, act care afectează stabilitatea piețelor

Sursa: AGERPRESHotnews

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.