Prima reuniune comună a coordonatorilor naţionali ai Strategiei UE pentru regiunea Dunării

Prima reuniune a  coordonatorilor naţionali ai Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi a coordonatorilor instrumentelor structurale UE din statele participante la Strategia Dunării  a avut loc în perioada 16-17 aprilie 2013, la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cooperare cu  Comisia Europeană.

La reuniune au participat reprezentanţi ai celor paisprezece state implicate în Strategia Dunării şi ai serviciilor relevante ale Comisiei Europene.

Temele abordate în cadrul reuniunii au fost modalităţile de includere a obiectivelor Strategiei Dunării în cadrul documentelor de programare şi Programelor Operaţionale pentru statele membre UE,  precum şi reflectarea priorităţilor Strategiei în cadrul instrumentelor financiare UE destinate statelor non-membre UE, în viitoarea perioadă de programare 2014-2020.

În intervenţiile lor, reprezentanţii români s-au referit, printre altele, la modul în care, în ţara noastră, instituţiile implicate în implementarea Strategiei Dunării, respectiv în procesul de programare a fondurilor europene structurale şi de investiţii promovează o abordare coordonată şi integrată menită să faciliteze finanţarea proiectelor Strategiei.

În cadrul reuniunii, intervenţiile participanţilor au evidenţiat faptul că „Strategia Dunării reprezintă o platformă de cooperare stabilă, care permite identificarea de priorităţi comune şi facilitează coerenţa şi colaborarea între programele şi politicile dezvoltate în regiunea Dunării.”

Din discuţii s-a degajat faptul că includerea obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunării în Acordurile de Parteneriat şi în cadrul Programelor Operaţionale pentru perioada 2014-2020, presupune identificarea acelor priorităţi naţionale a căror realizare necesită cooperarea cu alte state.

Reuniunea a fost unanim apreciată drept o contribuţie importantă adusă de România la efortul, în plan european, de a stimula, la nivelul tuturor statelor participante la Strategie, o abordare macroregională a provocărilor transnaţionale în regiunea Dunării, precum interconectarea reţelelor de transport, gestionarea riscurilor de mediu, stimularea competitivităţii.

A fost convenit ca o următoare reuniune, în acelaşi format, să aibă loc în Germania/Stuttgart, în luna iunie 2013.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.