Procesele criminalilor de război în Bosnia-Herțegovina, la nivelul minim record

Urmărirea și pedepsirea criminalilor de război din spațiul balcanic rămâne o cursă cu obstacole foarte mari și o temă extrem de sensibilă.

Misiunea OSCE în Bosnia-Herțegovina raportează că doar 18 cazuri de crime de război au fost finalizate anul trecut, comparativ cu 49 în 2019. La sfârșitul anului 2020, a rămas o restanță de 571 de cazuri nerezolvate, care implică 4.498 de suspecți.

OSCE și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că rata condamnărilor din verdictele finale din procesele de crimă de război de anul trecut „a scăzut la 52%, ajungând la nivelul minim record din 2018”.

„Unul dintre obstacolele majore în calea procesării acestor cauze este indisponibilitatea inculpaților în fața instanțelor judecătorești, de obicei deoarece aceștia se află într-o țară străină și nu pot fi extrădați prin lege. Această problemă afectează aproximativ 30 la sută din cazurile aflate în curs”, a menționat OSCE.

Procesele care implică cinci sau mai mulți inculpați au fost suspendate de instanța de stat bosniacă din Sarajevo, din cauza măsurilor de siguranță impuse pentru a reduce pandemia de coronavirus și au fost reluate abia anul acesta.

În primele șase luni ale lui 2021, urmărirea penală a statului bosniac a depus doar două acuzații pentru crime de război, dintre care unul se referă la un suspect care execută deja o pedeapsă în închisoare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.