Oficialitățile americane s-au autosugestionat că armata afgană este viabilă

Statele Unite au cheltuit peste 88 de miliarde de dolari pentru instruirea și echiparea armatei și poliției din Afganistan, aproape două treimi din totalul ajutorului său extern acordat țării din 2002. Totul s-a prăbușit în fața atacului talibanilor.

Dar eșecul uluitor de a modela o forță de luptă afgană coezivă și independentă poate fi urmărit de ani de aprecieri exagerat de optimiste din partea oficialilor americani care au ascuns – și, în unele cazuri, intenționat – dovezi ale corupției adânc înrădăcinate, moralul scăzut și chiar „soldații fantomă” și polițiștii  „care au existat doar pe statul de plată al ministerelor afgane de apărare și interne”, potrivit actualilor și foștilor oficiali implicați direct în efortul de instruire, scrie „Politico”.

Forțele de securitate afgane s-au extins substanțial în ultimele două decenii – de la doar 6.000 sub Ministerul Apărării și fără poliție națională în 2003, la 118.628, începând înn aprilie 2021, conform ultimelor cifre ale Pentagonului.

Iată ce au afirmat, în timp, militarii americani despre oamenii care au capitulat copios: un comandant american s-a lăudat acum un deceniu că armata afganistană „a luptat cu pricepere și curaj”, un succesor a spus în 2015 că „s-au dovedit a fi din ce în ce mai capabili”, iar recent, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a insistat că forțele afgane „știu să-și apere țara”.

Dar dovezile compensatorii conform cărora forțele guvernamentale erau prost pregătite pentru a prelua orice conflict susținut au fost adesea lăsate în afara mărturiei publice sau pur și simplu clasificate ca secrete.

Începând din 2015, Pentagonul a început să protejeze publicul american, care suporta nota de plată, de unele date despre forțele afgane, într-o acțiune pe care inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului la acea vreme a numit-o „fără precedent”.

Pe scurt, s-a considerat că nu se putea raporta public despre majoritatea eforturilor finanțate de contribuabilii SUA pentru a construi, instrui, echipa și susține forțele afgane.

Evaluări prea optimiste

Încă din 2017, o mare parte din informațiile disponibile anterior despre dimensiunea, forța și ratele de performanță ale unităților militare afgane au rămas ascunse. Această secretizare, oricât

ar fi apărată de atât de des invocatele motive de securitate, a creat impresia înșelătoare despre cât de repede s-ar putea replia forțele militare afgane sub presiunea talibanilor.

Demersurile de limitare a raportării publice au contribuit la o largă lipsă de înțelegere a inadecvării forțelor de securitate afgane. Asta ar fi trebuit să fie un semn de avertizare. Dacă ar fi fost extrem de capabili și extrem de competenți, așa cum se afirma, nu ar fi trebuit să existe niciun secret”, susține Steven Aftergood, directorul Proiectului privind secretul guvernamental în cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

Semnele s-au acumulat ani de zile în spatele evaluărilor roz, care au dovedit în ultimele săptămâni că nu aveau legătură  cu realitatea de pe teren.

Și s-a știut – în raportul său din iulie către Congres, guvernul special al SUA pentru reconstrucția afgană a citat „efectele corozive ale corupției” în rândurile militarilor, precum și „acuratețea discutabilă a datelor privind puterea reală a forței mlitare afgane și incapacitatea de a se evalua factori intangibili , cum ar fi voința de a lupta.

Forța afgană s-a luptat cu un grad scăzut de control, o conducere slabă, în lipsa recrutării, marcată de dezertări și de performanțele slabe pe câmpul de luptă”, sintetizează Neha Dwivedi, analist de cercetare la Janes, o consultanță în domeniul apărării și serviciilor de informații.

Roxana Istudor (Gold FM)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.