Procurorul Gogoneaţă

În urmă cu câţiva ani, când „Adevărul” s-a hotărât să scrie despre corupţie, într-o perioadă când fenomenul îşi avea apărători şi în Senat, sub cuvânt că ar fi „inerent” în noile condiţii, am ajuns într-una din zile la uşa unui înalt cabinet.

La însuşi domnul procuror Gogoneaţă!  Domnia sa nu era nimeni altcineva decât şeful biroului „anchete speciale”, care se ocupa de corupţia la vârf! Nu de luare şi dare de mită în rândul magistraţilor, deci al propriilor colegi, dar şi în cel al demnitarilor: adică miniştri, deputaţi, senatori, ba chiar, de s-ar fi pus problema, chiar mai sus, cum mi-a explicat plin de importanţă dl. Gogoneaţă, când am dat de el.

Atâta doar că discuţia nu s-a purtat în biroul său, ci în faţa uşii unui mic satrap de primărie, unde dl. Gogoneaţă, de-o bună bucată de vreme, făcuse cărare. Din cauza asta nu-l găseam la el la birou. Tot atunci, dl. Gogoneaţă mi-a şi explicat de ce se afla tocmai el la o asemenea uşă: solicita ceva la care nu prea avea dreptul. Însă încerca şi el, că doar avea atâtea exemple ilustre chiar în dosarele de care se „ocupa”.

Şi din care nu a ieşit nimic. De ce? N-au fost probe. Cum nu sunt nici în cazul procurorului Gogoneaţă, el însuşi făcând abuz de funcţie, iar între timp fiind avansat în tagma avocaţilor – cum au făcut zeci de colegi de-ai domniei sale.

Am insistat asupra acestui episod pentru că el este tipic pentru prăpastia dintre ceea ce credem noi că ar trebui să fie omul legii şi ceea ce este el în realitate. Noi ni-l închipuiam un justiţiar, un legalist, un exigent apărător al dreptăţii şi, în realitate, el este un biet trepăduş în goană după oarece interes sau chiar peşcheş.

Nu în toate cazurile, dar în destule. Presa abundă în asemenea triste exemple, care, în sfârşit, au început să fie confirmate şi de comunicatele oficiale ale Parchetului General. Prima dată, bomba implicării procurorilor escroci (scuze, dar acesta este cuvântul) în scandalul Megacaritas din Piteşti, în presă a explodat. A trecut vreme, s-a cercetat şi, în fine, Parchetul anunţă că a sesizat Comisia de disciplină în cazul numiţilor Chireţu Ion, Chiriac Simina, Bălăşoiu Gheorghe, Simionescu Verginica şi Crivăţ Gheorghe, care şi-au asigurat mari câştiguri ilegale încasate la numai şase zile, în dauna zecilor de mii de depunători.

Dacă procurorul Crivăţ, sau procuroarea Verginica erau sesizaţi cu un astfel de caz, dădeau imediat drumul dosarului de urmărire penală – sigur, în cazul că ar fi fost nişte magistraţi cinstiţi. Acum însă nu mai este cazul. Şi ne putem întreba, ce s-o fi întâmplat cu nefericiţii care au avut neşansa de a cădea pe mâna procurorilor spăgari, crezând în cinstea lor? Comunicatul ne mai spune însă că la acelaşi circuit au mai participat 28 de magistraţi, respectiv judecători care, după ce au depus câte 60.000 de lei, au încasat 1,3 milioane, fie în numele lor, fie pe cel al fiilor, fiicelor, soţiilor etc. Corupţie în cel mai ordinar stil! În vremea ce lumea se întreba nedumerită de ce sunt lăsaţi să zburde infractori de felul lui Stoica Ion, care au ridicat escrocheria la rang de principiu naţional, domnii procurori ştiau şi tăceau. Ca să le fie lor bine, cu un milion-două în plus.

Cazul, se ştie, nu este deloc singular. În acelaşi lanţ idiot al jocurilor de întrajutorare s-au lăsat prinşi şi judecătorii de la Constanţa, în vreme ce alţii şi-au dat cinstea pe ruşine în alte scandaluri la fel de penibile şi nocive – precum cel al vânzării copiilor. Unul din magistraţii dovediţi atunci, suspendat pe loc de ministrul de resort, este acum în avocatură şi, cu actul de suspendare în buzunar, ne-a dat pe noi în judecată pentru… calomnie. Probabil că o va face şi dl. procuror Gogoneaţă.

În definitiv, el n-a fost dovedit cu nimic, spre deosebire de colegii lui de la Piteşti, Constanţa, Giurgiu şi de pe unde or mai fi. Dar două sunt motivele care ne-au făcut să ne aducem aminte de el: că avea la un moment dat în mână bisturiul cu care ar fi putut tăia din rădăcină, de la bun început, acest rău, ocupându-se de cazurile pentru care a fost înfiinţat acest Birou de anchete speciale în rândul demnitarilor şi magistraţilor. În al doilea rând, ne-am amintit de domnia sa fiindcă, stând de vorbă cu unul şi cu altul dintre foştii sau actualii săi colegi, mai toţi i-au dat dreptate, de-am ajuns să credem că le este un fel de model. Un prototip.

Şi ne-am cam lămurit ce este cu corupţia şi de ce nu poate fi ea stăvilită. Toate răspunsurile sofisticate, toate teoriile privind imperfecţiunile legii nu fac doi bani. Cauza este alta. Împotriva „fenomenului” a fost pus să lupte invincibilul Gogoneaţă.

(11 august 1994)

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.