Procurorul Papici, mărul discordiei dintre "palate"

Procurorul Lucian Papici a făcut joi, la postul de radio Europa FM, primele declarații după izbucnirea scandalului generat de înlocuirea sa din funcția de șef al Secției I Combaterea Corupției din cadrul DNA. Papici a declarat că va rămîne procuror de execuţie în cadrul DNA şi că va continua să facă aceleaşi dosare, „în măsura în care îmi vor fi repartizate”. Procurorul a calificat, pe de altă parte, acuzaţiile pe care i le-a adus premierul Ponta într-un interviu televizat drept „nepotrivite şi nedemne” pentru funcţia de prim-ministru. „Desfid conotaţiile depreciative folosite de Victor Ponta”, a spus Lucian Papici. Procurorul DNA a mai susținut că bănuieşte că înlocuirea sa se datorează faptului că a instrumentat dosarul referendumului, în care este cercetat – printre alte cîteva zeci de persoane – vicepremierul Liviu Dragnea. „Nu există vreo motivaţie a hotărîrii prin care îmi încetează delegarea”, a continuat Lucian Papici, adăugînd că, în practica DNA, eventualele delegări pe funcţii trebuie făcute cu recomandarea procurorului-şef al instituţiei, ceea ce nu s-a întîmplat în acest caz. „Este o presiune la adresa procurorilor oneşti care vor să facă anticorupţie. Nu vom ceda, e iluzoriu ca politicienii să creadă aşa ceva”, a mai spus Lucian Papici. De altfel, dosarul în care Liviu Dragnea e învinuit de trucarea voturilor la referendum nu mai poate fi întors din drum – el a ajuns în mapa Laurei Codruța Kovesi pe 29 septembrie, dată la care Lucian Papici era încă şef de secţie. „Nu mai au cum să-l întoarcă”, a spus Papici. „Am înaintat un rechizitoriu prin care propun trimiterea în judecată a inculpatului Dragnea şi a altor cîteva zeci de învinuiţi”, a mai spus procurorul. Întrebat de Europa FM dacă e de părere că Laura Codruța Kovesi va trimite dosarul în instanţă, procurorul DNA a răspuns afirmativ. Lucian Papici a confirmat că premierul Ponta ceruse de două ori să fie audiat în dosarul referendumului, dar susține că i-a respins acestuia solicitarea pentru că „declaraţia sa nu ar fi fost utilă şi concludentă cauzei”. „Nu o să capitulăm, o să ne repoziţionăm. Să vedem dacă trec noile propuneri” a mai spus Lucian Papici, referindu-se la înlocuitorii propuşi de ministrul Robert Cazanciuc la conducerea Secţiei I. „Dacă cele două numiri sunt agreate, unii colegi şi-au exprimat dorinţa să plece”, a încheiat procurorul DNA.

***********************************************

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a decis miercuri demiterea unuia dintre cei mai vechi și mai influenți procurori din Direcția Națională Anticorupție. Este vorba despre Lucian Papici, șeful Secției I a DNA, nimeni altul decât procurorul care a instrumentat dosarul „Referendumul”, în care este implicat vicepremierul Liviu Dragnea. De altfel, publicațiile care au publicat informația privitoare la demiterea lui Papici – România Liberă, hotnews.ro și posturile de televiziune Digi 24 și B1 TV – au pus-o exact în această cheie: Papici ar fi fost demis drept represalii pentru faptul că a semnat rechizitoriul privind trimiterea lui Dragnea în judecată. „Rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea, în cazul fraudelor de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a ajuns pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru avizare. Rechizitoriul a fost întocmit de către procurorul Lucian Papici, şeful Secţiei I a DNA, în care sunt anchetate cazurile de mare corupţie. Surse judiciare susţin, însă, că, procurorul general, Tiberiu Niţu, ar fi decis încetarea delegării lui Papici din funcţia de şef al Secţiei I, în condiţiile în care aceasta ar fi trebuit să expire abia în luna decembrie. Motivul, spun sursele RL, ar fi legat tocmai de semnătura pe care Lucian Papici şi-a pus-o pe trimiterea în judecată a lui Dragnea”, scrie România Liberă. Pe de altă parte, povestea dosarului „Referendumul” este mai lungă: se pare că procurorul care s-a ocupat inițial de caz ar fi dorit să-l scoată pe Dragnea de sub urmărire penală, însă Papici, în calitate de șef de secție, a decis să-i ia procurorului dosarul, de care s-a ocupat apoi personal. Conform hotnews.ro, alături de Papici a fost revocată și adjuncta acestuia, procuroarea Mariana Alexandru (care a instrumentat unul din dosarele lui Adrian Năstase). La conducerea Secției I a DNA, Tiberiu Nițu a desemnat-o pe procuroarea Iuliana Bendeac, iar ca adjunct a fost numit cu delegație Viorel Cerbu.

**************************************************

Premierul Victor Ponta a comentat ironic miercuri îndepărtarea procurorului Lucian Papici, afirmând că venise timpul ca acesta „să mai facă și el un dosar”. „Mare știre că marele băsist morărist Papici a fost demis. Domne, n-a fost demis! I s-au terminat mandatele. Să mai stea procuror simplu, să mai facă și el un dosar (…) Stă și el procuror simplu, că nu s-a născut șef. Ce înseamnă a fost demis?”, a comentat Ponta la România TV. Acesta a fost întrebat despre faptul că Papici era procurorul care a instrumentat dosarul „Referendumul” în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea. „A terminat și dosarul ăla, l-a trimis la doamna Kovesi, pa, la revedere (…) Deci ce victimă e Papici? Și-a terminat omul dosarul, poate să fie procuror simplu”, a spus Ponta. Acesta a adăugat că în continuare îl consideră pe Lucian Papici drept un procuror care a instrumentat dosare politice. „Eu susțin în continuare că Daniel Morar, cu Papici și cu ai lui au făcut dosare de poliție politică. Că au anchetat oameni care au votat la referendum, au făcut dosare de poliție politică, da”, a afirmat premierul. Acesta a insistat că e incorect să se spună că Lucian Papici a fost demis, deoarece de fapt i se terminase mandatul. „Băsescu ce o să spună în decembrie 2014? Că a fost demis? Nu, i se termină mandatul. Ce vreți, să-i ținem pe toți după ce li se termină mandatele? Ca să nu se supere Macovei și cu restul?”, a conchis Ponta.

**************************************************

Direcția Națională Anticorupție a emis miercuri seară un comunicat de presă din care transpare dezacordul față de decizia procurorului general Tiberiu Nițu de a-i înlocui din funcțiile de șefi  pe procurorii Lucian Papici și Mariana Alexandru. „Prin ordinele procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încetare a delegării celor doi procurori din funcţiile de conducere ale Secţiei de combatere a corupţiei, nu au fost aduse la cunoştinţa conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivele care au stat la baza acestei dispoziţii. Activitatea profesională a procurorilor şefi, a căror delegare a fost încetată prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a remarcat prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”, se arată în comunicatul DNA. În document se sugerează și faptul că procurorul general n-ar fi respectat procedura atunci când a numit pe cei doi înlocuitori ai lui Papici și Alexandru. „Potrivit dispoziţiilor art.8 lit.c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiției, publicat în Monitorul Oficial nr. 852 din 17 octombrie 2006, se prevăd urmatoarele: “Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție îndeplinește următoarele atribuții: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție”. Pentru delegarea procurorilor Bendeac Iuliana şi Cerbu Ioan Viorel nu a fost solicitată în prealabil recomandarea prevăzută expres de dispoziţiile menţionate”, se spune în comunicat. Totuși, dispoziția invocată în document nu pare să se refere la delegarea pe funcții, ci la „delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție”, respectiv la aducerea unor procurori din cadrul altor structuri ale Ministerului Public la DNA.

********************************************

Parchetul General explică prin intermediul unui comunicat de presă care a fost motivul pentru care procurorul general Tiberiu Nițu a hotărât înlocuirea șefilor Secției I Anticorupție. Potrivit comunicatului, Nițu a ținut cont de propunerile făcute de ministrul Robert Cazanciuc Consiliului Superior al Magistraturii pentru conducerea secției cu pricina și i-a delegat pe respectivii în funcțiile de conducere pentru care sunt propuși, pentru ca aceștia să capete experiență managerială. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 02.10.2013, încetarea delegării domnului Lucian Papici în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi delegarea în aceeaşi funcţie a doamnei Iuliana Bendeac. De asemenea, la aceeaşi dată, a dispus încetarea delegării doamnei Mariana Alexandru în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei şi delegarea în aceeaşi funcţie a domnului Viorel Cerbu. Totodată, a fost menţinută delegarea doamnei Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală, precum şi delegarea domnului Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Măsurile dispuse au avut în vedere faptul că ministrul justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, după cum urmează: doamna Iuliana Bendeac în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei; domnul Viorel Cerbu în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei; doamna Elena Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală; domnul Ion Alexandru în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. S-a urmărit, astfel, asigurarea continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu”, se arată în comunicatul remis de Parchetul General.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.