Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Autoritățile de mediu tratează cu delăsare cazul Certej

Publicat: joi, 03 octombrie 2013

În iulie 2012, Agenţia Regională de Protecţia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, Hunedoara. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reţeaua de acţionari, respectiv companiile deţinătoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamănă celui propus la Roşia Montană, atrăgând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de protecţia mediului din România.

Ministerul Mediului s-a sesizat abia la două luni după emiterea acestui acord de mediu, la solicitările societăţii civile. La scurt timp după aceea, ministrul mediului Rovana Plumb declara că „acordul de mediu pentru Certej a fost emis fără a se respecta procedurile legale. Vorbim de un acord ilegal şi iresponsabil” . Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului din subordinea Ministerului Mediului a depus în septembrie anul trecut o cerere de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej la Curtea de Apel Bucureşti. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-a constituit ca parte interesată în proces.

La primul termen de judecată, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa privind soluţionarea acestei cauze în favoarea Tribunalului Bucureşti. La momentul noului termen de judecată – 1 octombrie 2013, acordat aşadar la aproximativ un an de la primul termen de judecată, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a solicitat o nouă dată în vederea unei mai bune pregătiri pe subiect. Se constată astfel interesul scăzut al reclamantului faţă de această cauză şi pregătirea precară în susţinerea argumentelor invocate.

În acelaşi timp, apărătorul ales de Deva Gold SA în prezentul proces este casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Avocatul pledant al cauzei este Doamna Ana Diculescu-Şova, mama Ministrului Marilor Proiecte, Domnul Dan Şova. Acesta, ca membru al Guvernului, a conlucrat la „Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Creare de Locuri de Muncă” prezentat public în luna iulie a.c. Printre proiectele prezentate în acest plan se numără şi exploatarea minieră Certej propusă de Deva Gold SA.

„Ca urmare a pledoariei ministrului mediului Rovana Plumb pentru mineritul cu cianuri la Roşia Montană, participarea la acest proces a ministerului pare o simplă mimare a interesului. E ca şi cum Ministerul Mediului i-ar pune pe cei de la Deva Gold să deverseze direct 26.448 tone de cianură de sodiu în râul Mureş şi apoi să se servească cu profitul estimat din conturile băncii naţionale. Probabil că aşa ar fi mai ieftin pentru statul român, cum mai ieftin ar fi probabil şi achitarea către clanul Șova a sumelor ce le reies din afacerile de reprezentare juridică pentru companiile miniere pe de o parte şi lobby-ul guvernamental pe de altă parte”, a declarat Tudor Brădăţan, membru mining watch românia.

Mai multe informații despre proiectul minier Certej găsiți aici:
http://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Factsheet_Certej_RO.pdf

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=15709

Publicat de la data oct. 3 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

9 decembrie 2019, 18:58
 

N
Parţial înnourat
8°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 70%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:40
Apus: 16:36
Prognoza 10 decembrie 2019
Zi
 

NNE
Înnourat
6°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Noros
2°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 09-12-2019 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Brăduț, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Catalina, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Reci, Lemnia, Valea Crișului, Micfalău, Bixad, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiș, Brateș, […]

Loto

Horoscop

  • 247.466 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team