Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

PROGNOZĂ: Temperaturile globale ar putea depăși în următorii cinci ani limita de 1.5 grade

Publicat: vineri, 02 februarie 2018

Temperaturile globale în următorii cinci ani vor crește cu mai mult de un grad față de nivelurile preindustriale și ar putea depăși limita de 1.5 grade impusă de Acordul de la Paris, conform ultimei prognoze de la serviciul meteorologic public britanic Met Office.

Conform cercetătorilor de la Met Office, între 2018 și 2022 temperaturile vor depăși probabil temperatura de 1 grad Celsius peste nivelurile preindustriale și ar putea atinge temporar limita de 1.5 grade stabilită în cadrul Acordului de la Paris. Există o șansă de 10% ca cel puțin un an din cei cinci să atingă temperaturi peste limita de 1.5 grade Celsius.

Ultimii trei ani au fost cu un grad mai calzi decât perioada pre-industrială

Temperaturile globale au crescut în mod constant în ultimii 20 de ani, iar în ultimii trei ani temperaturile medii au depășit limita de 1 grad. 2016 a fost cel mai cald an înregistrat până acum. Anul trecut a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată și cel mai cald an neinfluențat de fenomenul El Niño. În 2017 au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi ale apei de până acum. Oamenii de știință atrag atenția că este pentru prima oară când prognozele lor înregistrează temperaturi atât de mari.

Adam Scaife, director la Long Range Prediction în cadrul Met Office, a atras atenția că temperaturile vor atinge limita de 1.5 grade tot mai des dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua. El a amintit că o atingere temporară a limitei stabilite la Paris în următorii cinci ani va fi probabil influențată de El Niño.

„Aceste predicţii demonstrează că anii cu 1.5 grade Celsius se întrevăd la orizont, însă tiparul global al încălzirii va fi diferit în cazul unei depăşiri mai susţinute al pragului de 1.5 grade Celsius (stabilit) la Paris.“

În cadrul Acordului de la Paris a fost stabilită o limită de temperatură de sub 2 grade Celsius, ideal 1.5 grade Celsius pentru a preveni intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Printre efectele unei creșteri constante de peste 1.5 grade Celsius se află secete mai accentuate, fenomene meteo extreme, distrugerea ecosistemelor și pierderea habitatelor naturale, insecuritate alimentară și migrații în masă, în timp ce anumite regiuni ale lumii vor fi din ce în ce mai inospitaliere pentru viața umană.

 

Sursa: Green Report

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=90804

Publicat de la data feb. 2 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Mediu, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 septembrie 2019, 2:29
 

ENE
Parţial noros
16°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 54%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:59
Apus: 19:19
Prognoza 20 septembrie 2019
Zi
 

NNV
Soare
21°C
Vânt: 7 km/h NNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
7°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.429 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team