Programul „Fit for 55” al Comisiei Europene îi va afecta tot pe europenii săraci
Cu peste 50 de milioane de europeni care trăiesc în sărăcie energetică, incapabili să-și lumineze, să încălzească sau să-și răcorească în mod adecvat casele, pachetul de legi privind energia și clima va face oamenii săraci să devină și mai săraci, dincolo de tensiunea financiară a pandemiei.
Din 2026, facturile la energie vor crește pentru europenii cu cele mai mici venituri, ca urmare a extinderii schemei UE de comercializare a carbonului la clădiri și transporturi.
„Celor care sunt cel mai puțin responsabili pentru actuala noastră criză climatică li se cere să plătească cel mai mare preț pentru tranziția energetică. Acest lucru este regretabil, mai ales că fără acest defect central, pachetul ar cuprinde un set promițător de propuneri pentru combaterea sărăciei energetice”, afirmă Martha Myers, militant pentru justiția climatică în cadrul Friends of the Earth Europe și coordonator al Coaliției pentru dreptul la energie.
Chiar dacă o parte din programele de economisire a energiei vor fi dedicate gospodăriilor sărace și este posibil ca europenii lipsiți de ijloace să-și vadă, totuși, casele reabilitate energetic, creșterea facturilor va veni mai repede decât aceste beneficii.
Propunerea de a extinde Schema de comercializare a emisiilor la clădiri și transporturi a stârnit un val de revoltă – eurodeputatul francez Pascal Canfin a numit-o „suicid politic”.
Se pare că există ostilitate deschisă în interiorul Comisiei și printre statele membre mari, care au, pe lângă sindicate puternice, ecologiști și grupuri de consumatori care au un cuvânt de spus în elaboarea politicilor naționale.
Facturile vor crește cu sute de euro pe an
Potrivit estimărilor de la acest moment, costul permiselor de carbon pentru chiriașii care nu își permit să plătească pentru îmbunătățirile de eficiență energetică și persoanele din regiuni fără transport public decent arată că facturile la energie ale gospodăriilor vor crește în medie cu 429 de euro pe an – un preț inaccesibil pentru mulți cetățeni europeni care vor rămâne prizonierii infrastructurii combustibililor fosili.
Între timp, industria grea continuă să beneficieze de scutiri și de cote gratuite. Iar Comisia Europeană știe toate acestea… Pentru a atenua lovitura, șeful Acordului Verde, Frans Timmermans, a propus un nou Fond Social pentru Climat, pentru a sprijini gospodăriile cu venituri mici prin această tranziție energetică.
Distribuirea acestor fonduri va începe din 2025, dar este foarte puțin probabil ca fondul să poată compensa deficitul din facturile crescute de energie pentru persoanele cu venituri mici.
Doar 25% din veniturile din noul sistem de taxare a carbonului pe segmentele clădiri și transport vor fi dedicate acestui fond, dar pentru reabilitarea a milioane de locuințe din Uniunea Europeană, aceste sume abia vor zgâria suprafața.
„Promisiunea unui acord verde european care să nu lase pe nimeni în urmă pare să realizeze contrariul”, scrie Euractiv.
Potrivit lui Florian Rothenberg, analist pe piețele europene de energie și carbon la ICIS, o firmă independentă de servicii de informații despre mărfuri, tocmai prețurile ridicate la gaz au declanșat trecerea la generarea cărbunelui; noi jucători au intrat pe piața carbonului din UE, stimulând speculațiile și crescând volatilitatea pieței, o tendință care se așteaptă să continue în următorii ani; până în 2030, se estimează că prețul carbonului va atinge 90 de euro pe tonă; Polonia și Spania au evidențiat îngrijorările cu privire la creșterea prea rapidă a prețurilor la carbon, care, iată, devine un nou teren al speculațiilor; Comisia Europeană va trebui să reducă diferența dintre țări cum este Franța, care au deja un mix de energie electrică cu emisii reduse de carbon, și țările cu dependență de cărbune, precum Polonia; pentru industriile cu consum intensiv de energie, tranziția verde va dura mai mult, din cauza alocării continue a cotelor gratuite.
Roxana Istudor