Mega-studiu medical cu copy-paste și dosare „clonă”, devoalat de un student

Ce se întâmplă când autorii unor studii medicale fac copy-paste… și nu doar asta?

Un amplu material publicat de „The Guardian” care pune în evidență faptul că eficacitatea unui medicament promovat de cifrele din întreaga lume pentru tratarea Covid-19 este cel puțin îndoielnică.

Un studiu major, din care reieșea că tratamentul cu ivermectină este eficient împotriva virusului, a fost retras din cauza „preocupărilor etice”.

Studiul privind eficacitatea și siguranța ivermectinei – un medicament utilizat împotriva paraziților – în tratarea Covid-19, condus de dr. Ahmed Elgazzar, de la Universitatea Benha, din Egipt, a fost publicat pe site-ul Research Square în luna noiembrie.

S-a susținut că este un tip de studiu crucial în medicină, care oferă cele mai fiabile dovezi cu privire la eficacitatea tratamentului.

Studiul constata că pacienții cu Covid-19 tratați în spital care „au primit ivermectină au înregistrat o îmbunătățire substanțială a stării de sănătate și o reducere a ratei mortalității în grupurile tratate cu ivermectină cu 90%”.

Dar ce a descoperit un student la medicină din Londra, Jack Lawrence?

În primul rând, că secțiunea de introducere a lucrării părea să fi fost aproape în totalitate… plagiată. Autorii au pus aici paragrafe întregi din comunicate de presă și site-uri web despre ivermectină și Covid-19.

Mai departe, datele i s-au părut suspecte lui Lawrence, cele brute contrazicând protocolul de studiu, în mai multe rânduri. „Autorii au susținut că au efectuat studiul între 8 iunie și 20 septembrie 2020, însă majoritatea pacienților care au murit au fost internați în spital și au murit înainte de 8 iunie.

Datele au fost, de asemenea, teribil formatate și includ un pacient care a părăsit spitalul la data de 31.06.2020, care nu există”. Lucrând cu un expert în analiza datelor, care la rândul său a realizat un raport, Lawrence a mai depistat faptul că cel puțin 79 din dosarele pacienților erau clone evidente ale altor dosare.

Și este cu siguranță greu de crezut că este vorba despre o eroare inocentă, întrucât clonele nu erau chiar copii pure – au încercat să schimbe câmpuri, pentru a le face să pară cazuri mai naturale”, a explicat analistul de date Nick Brown, pentru „The Guardian”.

„O fraudă evidentă ca un neon”

După ce a mai descoperit și alte anomalii care erau în cercetarea ce era cât pe ce să schimbe viața atâtor infectați cu Covid-19, Lawrence s-a adresat „The Guardian” și, împreună, i-au trimis lui Elgazzar o listă cuprinzătoare de întrebări despre date.

Nu au primit niciun răspuns, nici biroul de presă al Universității egiptene nu a reacționat, doar studiul a fost retras, din amintitele considerente etice, despre care însă nu se dau detalii.

Alte studii privind ivermectina sunt încă în curs, în ciuda unui studiu publicat în revista „Clinical Infectious Diseases”, care a constatat că acest medicament nu este o opțiune viabilă pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

Practic, studiul cu copy-paste și dosare clonate cu intenție a fost atât de mare, încât pur și simplu a distorsionat masiv dovezile, în favoarea ivermectinei.

Ivermectina căpătase avânt, în mare parte pe baza „dovezilor” din acest studiu. Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat împotriva utilizării ivermectinei în afara studiilor clinice bine concepute.

În cazul prezentat, noroc cu studentul curios…Și o mențiune – deputatul australian Craig Kelly, care a promovat și utilizarea medicamentului anti-malaric hidroxiclorochină pentru tratarea Covid-19 – în ciuda faptului că nu există dovezi că funcționează – a fost printre cei care au promovat ivermectina.

Lawrence a spus că ceea ce a început ca o simplă misiune universitară a condus la o investigație cuprinzătoare asupra unei fraude științifice: „Mii de oameni de știință, medici, farmaciști și cel puțin patru autorități majore de reglementare în domeniul medicamentelor au ratat o fraudă evidentă ca un neon. Ceva este clar defect într-un sistem care poate permite ca un studiu plin de probleme precum Elgazzar să ruleze necontestat timp de șapte luni. Faptul că toate acestea s-au întâmplat pe fondul unei crize globale de sănătate, de proporții epice, este cu atât mai îngrozitor”.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.