PROPUNERE: Taxă de 10% din valoarea investiției pentru obținerea avizului/autorizației de mediu

Nu mai este nici un secret că birocrația sufocă România. Aici se încurcă cam toate lucrurile, de aici începe corupția, lehamitea pentru actul investițional și chiar sărăcia.

Poate cea mai birocratică activitate se înregistrează în domeniul obținerii actelor de reglementare în domeniul protecției mediului înconjurător. Astfel, pentru o activitate nouă pe care dorești să o dezvolți în România, dacă ai norocul să meargă totul ”uns”, poți să aștepți obținerea unui acord de mediu minim 180 de zile. Dar în realitatea noastră cotidiană această activitate poate dura chiar ani buni. Dacă această activitate super-birocratică ar fi adus chiar niște mici beneficii poate că am fi putut să spunem că ea este necesară. Dar am constatat că nici un studiu de evaluare nu este realizat corect. Cu aceste studii am rămas fără păduri, vom rămâne fără o sumedenie de resurse neregenerabile ale mediului geologic, vom rămâne fără apa noastră de toate zilele, fără o bonitate a solului care ne oferă hrana, fără un aer respirabil sănătos etc.

Pentru a simplifica și eficientiza activitățile de reglementare, Partidul Ecologist Român propune ca TAXA PENTRU OBȚINEREA AVIZULUI/AUTORIZAȚIEI DE PROTECȚIE A MEDIULUI SĂ REPREZINTĂ 10% DIN VALOAREA DE INVESTIȚIE A OBIECTIVULUI.  Pentru obținerea documentului va fi suficient raportul comisiei tehnice și o declarație pe propria răspundere în care titularul activității consemnează și se angajează să respectă toate cerințele impuse de lege. La trei zile de la achitarea taxei, autorizația va fi emisă.

 

Pentru obiectivele cu risc semnificativ asupra mediului înconjurător, se percepe atât taxa respectivă, cât și o taxă suplimentară de minim 10% din valoarea de investiție a obiectivului, ea reprezentând o formă de garanție pentru eventualele deficiențe ale riscului generat de exploatarea obiectivului sau a unui anume zăcământ din subsol.

 

În urma controalelor periodice efectuate de instituțiile abilitate, dacă se găsesc nereguli grave se suspendă autorizația, se aplică sancțiunile de rigoare care vizează însușirea imediată de către stat a primei taxe, iar dacă se dovedește insuficientă, se recurge și la cea de-a doua, pentru a recupera prejudiciul generat asupra componenților mediului înconjurător afectați, cât mai ales asupra omului și/sau al comunităților umane.

 

Pentru reautorizarea obiectivului care a generat aceste prejudicii pe linie de protecție a mediului se percep din nou sumele enumerate anterior. În aceste condiții nici un operator nu își mai permite să încalce legea.

 

Mircea Vintilescu

Vicepreședinte Partidul Ecologist Român

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.