Protecţia consumatorilor pe piața UE

 

Reducerea taxelor pentru serviciile de roaming

O realizare majoră a Parlamentului a fost impunerea unor reduceri considerabile ale costului pentru utilizarea telefoanelor mobile, telefoanelor inteligente și tabletelor în străinătate cu ocazia deplasărilor în UE, în cadrul noului regulament privind roamingul. Cu noile plafoane tarifare, care, datorită deputaților europeni, sunt mai mici decât cele propuse inițial de Comisia Europeană, costul maxim pentru un apel de pe un telefon mobil în străinătate se reduce de la 35 de cenți la 24 de cenți în 2013 și va fi redus din nou la 19 cenți de la 1 iulie 2014. Pentru prima dată, costurile privind datele roaming au fost, de asemenea, plafonate la 70 de cenți pe megabit la intrarea în vigoare a regulamentului la 1 iulie 2012, urmând să scadă la 20 de cenți de la 1 iulie 2014. Aceasta a pus capăt „facturilor-șoc” cu care s-au confruntat utilizatorii. Noile reguli permit clienților să cumpere servicii de roaming de la alți furnizori decât cei din țara de origine, deschizându-se astfel piața noilor concurenți, stimulând concurența și reducerea prețurilor.

Deputații cer, de asemenea, eliminarea taxelor de roaming din 2015.

Mai multe drepturi pentru pasagerii autocarelor și feriboturilor

Parlamentul a sprijinit norme noi de consolidare a drepturilor utilizatorilor de autocare și feriboturi. Pasagerii care călătoresc cu autocarul pe distanțe mai lungi de 250 de km și pasagerii feriboturilor au dreptul în prezent la rambursarea integrală a prețului biletului în cazul în care călătoria are o întârziere de mai mult de o oră și jumătate. Noile reguli includ, de asemenea, dreptul la redirecționare, mese, băuturi răcoritoare și cazare până la trei nopți, atunci când este necesar.

Deputații europeni s-au asigurat de faptul că pasagerii cu mobilitate redusă pot obține asistență, cu condiția să informeze compania cu privire la nevoile lor cel mai târziu cu 36 de ore înainte de plecare.

Mai multe informații pe etichetele produselor alimentare

Parlamentul a adoptat o actualizare majoră a legislației privind etichetarea produselor alimentare în 2010 pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri sănătoase și în cunoștință de cauză. Noile norme impun ca informațiile nutriționale cheie, cum ar fi valoarea energetică, grăsimile, zaharurile și sarea, să fie prezentate în mod vizibil pe etichetele alimentelor. Etichetarea țării de origine va fi extinsă la toate produsele din carne. Normele privind informațiile referitoare la data de consum recomandată și la data de valabilitate vor fi mai coerente și va fi obligatoriu ca substanțele alergene să fie indicate clar în lista de ingrediente.

Nu clonării alimentelor și inducerii în eroare a consumatorilor

Parlamentul a respins noua legislație privind așa-numitele alimente noi, atunci când a fost evident că statele membre nu doreau să garanteze o etichetare clară, care să informeze consumatorii dacă produsele proveneau de la animale clonate. Deputații europeni, la fel ca majoritatea covârșitoare a opiniei publice, consideră că este necesar să existe informații legate de bunăstarea animalelor și de clonare și de drepturile consumatorilor în acest context. Noi propuneri sunt pe cale de elaborare.

Deputații europeni s-au angajat și în direcția prevenirii autorizării aditivului trombină, care poate fi utilizat pentru a uni bucăți de carne într-un singur produs. Având în vedere riscul de a induce în eroare consumatorii, Parlamentul și-a exercitat dreptul de veto.

Garanții stricte pentru culturile OMG

Deputații europeni insistă asupra menținerii de teste stricte privind siguranța varietăților de culturi OMG la nivel UE, precum și menținerea normelor de etichetare, pentru a asigura informarea deplină a consumatorilor.

Parlamentul a susținut propunerile de a permite statelor UE să decidă singure dacă aprobă culturile modificate genetic. Deputații europeni doresc ca statele să aibă la dispoziție o serie întreagă de opțiuni de interzicere sau restricționare a culturilor fără a încălca normele comerciale internaționale. Parlamentul este gata să negocieze cu statele membre norme noi în acest sens.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.