PSDragnea, la a treia încercare de guvernare. Cabinetul Dăncilă

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv, lista validată a noului Guvern.

Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) – fără portofoliu.

Ea a spus ca atribuţiile Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri ale Executivului.

A existat un vot pentru fiecare propunere în parte, a precizat Dăncilă.

Astfel, nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

– Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Graţiela Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului
– Viorel Ştefan – viceprim-ministru fără portofoliu
– Ana Birchall – viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
– Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne
– Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
– Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale
– Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice
– Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
– Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
– Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
– Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei
– Anton Anton – ministrul Energiei
– Lucian Şova – ministrul Transporturilor
– Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
– Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
– Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
– George Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
– Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
– Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
– Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
– Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului
– Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
– Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de pretutindeni
– Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
– Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Calendarul învestirii noului Guvern va fi stabilit vineri în şedinţa Birourilor Permanente reunite.

Miniştrii desemnaţi urmează să fie audiaţi luni în comisiile parlamentare, apoi votaţi în plenul Parlamentului. Ulterior, aceştia vor depune jurământul la Cotroceni.

Anterior Viorica Dăncilă  anunța că în noul Guvern vor fi şi nume noi, dar şi miniştri din vechiul Cabinet.

„Am participat la evaluarea, analiza propunerilor privind viitorul Cabinet PSD-ALDE. Împreună cu liderii PSD-ALDE am evaluat propunerile făcute pentru viitorii miniştri. În cadrul Comitetului Executiv Naţional, aceşti oameni vor fi supuşi unui vot în cadrul partidului (…) Sunt şi nume noi, dar sunt şi miniştri din vechiul Guvern”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Tăriceanu: S-a scos taxa de solidaritate din programul de guvernare

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat vineri că taxa de solidaritate a fost eliminată din programul de guvernare şi a arătat că legea pensiilor este unul dintre obiectivele pe care le va avea ministrul Muncii.

„Din programul de guvernare s-a scos taxa de solidaritate care la instalarea Guvernului precedent a făcut o serie de valuri. Ştiţi bine că nu am considerat oportună introducerea ei la acel moment, dar acum s-a operaţionalizat efectiv scoaterea ei din programul de guvernare. Sunt alte măsuri care vizează creşterea salariului minim cu câte 100 de lei pe an până în 2020 astfel încât la nivelul anului 2020 să ajungem la un salariu minim net de 300 de euro de persoană, iar cei care sunt cu studii superioare salariul minim va creşte cu 150 de lei pe an. Acestea sunt măsuri care ni se par absolut necesare în perspectiva evoluţiei economice a României, care nu trebuie să rămână o ţară furnizoare de mână de lucru ieftină. Având în vedere că media costurilor cu forţa de muncă în Europa depăşeşte 40%, România ar trebui să se îndrepte către aceeaşi direcţie, iar investiţiile să se caleze şi mai mult în tehnologii avansate care să aducă productivitate mai mare, valoare adăugată mai importantă şi nu să se bazeze pe forţa de munca ieftină, cum s-a întâmplat din păcate în ultimii 25 de ani, într-o măsură prea importantă”, a spus Tăriceanu, după Biroul Politic Central al ALDE.

Tăriceanu a menţionat că Ministerul de Finanţe urmează să demareze operaţionalizarea impozitului pe venitul global şi că acest lucru presupune o logistică necesară, stabilirea unor proceduri.

„Nu există din partea ministerului un termen pe care să-l fi avansat. (…) Nu este un impozit nou. De altfel, filosofia pe care este construit programul economic este să nu introducem niciun fel de impozite sau taxe noi în 2018, din contră, încercăm să simplificăm actualele sisteme de taxe şi impozite şi să le reducem ca număr”, a spus liderul ALDE.

El a mai arătat că nu s-a discutat în şedinţa ALDE despre impozitul pe gospodărie.

În ceea ce priveşte legea pensiilor, Tăriceanu a precizat că este unul dintre obiectivele pe care îl va avea ministrul Muncii.

„Această lege a pensiilor, este important de reţinut pentru cei care sunt pensionari, nu va prevedea nicidecum o micşorare a pensiilor, ci includerea probabil în calculul punctului de pensie a unor elemente care până acum nu au fost incluse, cum ar fi ore suplimentare, cei care au lucrat în acord, grupe de muncă, şamd, dar această chestiune ţine de resortul Ministerului Muncii şi de capacitatea de a elabora legea şi mai apoi de a operaţionaliza lucruri cu care vom fi puşi la curent de către responsabilii din Ministerul Muncii, de către ministrul şi minister”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă legea pensiilor se va aplica începând de anul viitor, el a arătat că aceste anunţuri le va face Ministerul Muncii.

De asemenea, liderul ALDE a anunţat că în şedinţă au fost prezentate câteva din obiectivele importante de investiţii care sunt incluse în programul de guvernare şi dedicate Centenarului, respectiv Muzeul Naţional de Istorie care va fi construit în acest scop, Muzeul Naţional de Artă, Sala polivalentă de 15.000 locuri în Bucureşti, clădirile Operei Naţionale de la Iaşi şi Cluj.

„Sigur că nu e o listă exhaustivă, va fi rolul premierului să vorbească mai mult de aceste chestiuni”, a subliniat Tăriceanu.

Lia Olguţa Vasilescu: Programul de guvernare, la ora actuală, este gata

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat vineri că programul de guvernare este pregătit, urmând ca unii membri ai Guvernului să predea mandatul şi să îi pregătească pe noii miniştri.

Întrebată, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, dacă s-a discutat şi despre modificările la programul de guvernare, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: „Am discutat toate aceste zile. Programul de guvernare, la ora actuală, este gata. Trebuie să ne pregătim de mâine încolo cu toţi cei care au fost miniştri, care vor fi în continuare miniştri. Sunt unii colegi care trebuie să predea acum mandatul şi vor avea ca sarcină să îi pregătească pe ceilalţi care vin noi cu tot ceea ce au făcut ei pe ministerele lor şi ce anume s-a realizat din programul de guvernare. Dar programul de guvernare este gata”.

Sursa: AGERPRES;

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.