Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Punctul pe Y: Catedrala şi/sau Plaza – Octavian ANDRONIC

Publicat: marți, 24 septembrie 2013

Soarta unui imobil ultramodern de zeci de milioane de euro atârnă de un fir subţire. Un birou de executor judecătoresc a transmis, zilele trecute, primarului general al Capitalei, o somaţie prin care îi punea în vedere ca în termen de 10 zile să emită decizia de demolare a turnului Catedral Plaza. Executarea silită a fost încuviinţată de Judecătoria Sectorului 2, fără cale de atac.

Istoria acestei clădiri e lungă şi complicată. Şapte ani a durat „lupta” Arhiepiscopiei romano-catolice pentru demolarea unui imobil ai cărui proprietari au fost acuzaţi ca l-au construit prea aproape de Catedrala Sf. Iosif pe care, chipurile, ar pune-o în pericol. Turnul ar fi fost construit fără o autorizaţie valabilă (eliberată de fostul primar Traian Băsescu), aspect despre care Arhiepiscopia şi-a dat seama abia după ce edificiul a fost înălţat şi finalizat.

În cei şapte ani în care dosarul s-a plimbat între instanţele care au dat decizii contradictorii, dreptatea a balansat periculos între părţi, iar o parte a societăţii civile a sărit în apărarea popilor fără a aprofunda cazul. Un caz pe fond simplu: iniţial proiectul a fost îmbrăţisat cu entuziasm de Arhiepiscopie. Pentru că între cele două părţi au intervenit o serie de acorduri, scrise şi nescrise, prin care, în schimbul încuvinţării proiectului Arhiepiscopia urma să beneficieze de o serie de foloase prin executarea unor lucrări.

Numai că, aşa cum se întâmplă în astfel de speţe, pe parcurs au apărut neînţelegeri determinate de suplimentarea pretenţiilor. De aici până la ruptură nu a mai fost decât un pas şi înţelegerea s-a transformat într-un casus belli cu consecinţe dintre cele mai grave: turnul ar urma să fie demolat! Desigur, operaţiunea nu va surveni somaţiei lansate de biroul dlui Gonţ şi este de presupus că războiul va mai dura, într-o ţară cu o justiţie în care sentinţele definitive pot fi şi ele demolate când ţi-e lumea mai dragă. În suspensie rămâne o chestiune care ţine de morală şi dentologie. Biserica a susţinut proiectul atâta timp cât servitorii săi credeau că au de câştigat. Când au văzut că acest câştig nu este cel scontat, s-au întors şi au dat-o pe legalitate. Probabil că dacă lângă Catedrală ar fi apărut construcţiile anexe pretinse, turnul n-ar mai fi constituit un pericol. Ba din contră…

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14890

Publicat de la data sept. 24 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 iunie 2019, 18:00
 

E
Furtună
22°C
40 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 77%
Vânt: 40 km/h E
Rafale de vânt: 40 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:32
Apus: 21:04
Prognoza 26 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
31°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

N
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 25-06-2019 Ora : 10 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 25 iunie, ora 11 – 27 iunie, ora 20Fenomene vizate: disconfort termic accentuat          Vremea va fi călduroasă, […]

Loto

Horoscop

  • 216.725 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team