Putere şi opoziţie – toţi o  apă şi un pământ!

În viaţa politică românească, se pare că lucrurile au luat- o razna rău de tot, desigur, cu măsuri care întotdeauna sunt  în detrimentul aceluiaşi nefericit de elector. Astazi, când vă scriu aceste rânduri, fără teama că am greşi, se poate spune că, toată clasa politică este la putere. S-a emigrat, s-a evadat sau s-ar putea zice că s-a trădat electoratul la greu, de la un partid la altul, unii doar odată, dar avem şi enorm de mulţi care s-au plimbat de la un partid la altul, schimbându-şi culoarea politică prin câteva partide parlamentare.

Dacă uneori, unii dintre ei, au trecut fără pic de ruşine de la stânga la dreapta sau invers, te mai surprinde? (vezi cazul primarului din Buşteni- senatorul Emanoil Savin). Ce doctrină? Ce respect faţă de statutul de membru al unui partid? Ce deontologie de partid, ce sânge liberal sau social democrat curge prin venele unui trădător, gata oricând să sacrifice totul pentru interes personal sau de grup?

Te cruceşti când constaţi că la „conducta de bani” a statului sunt racordate  puterea şi opoziţia sau  când vezi cum funcţii cu salarii de „baştan” li se oferă ca stipendii, de multe ori opoziţiei. Firesc apare întrebarea, cine mai conduce statul român, puterea sau opoziţia? Dar  ce poţi să crezi când constaţi cum un partid precum PSD susţine în Parlamentul României legi care anulează tot ceea ce tot ei le- au propus şi votat la greu, precum desfiinţarea pensiilor speciale, oricare ar fi ele.

Trăim clipe memorabile, pline de neprevăzut, cu decizii care mai de care mai lipsite de o minimă analiză de impact şi care, desigur, odată luate nu dau dovada decât a unei lipse de profesionalism şi a unui management defectuos.

În afară de vorbe goale lipsite de conţinut nu mai auzi nimic de la aceşti politicieni erodaţi şi epuizaţi. Pe principiul „la vremuri noi tot noi” îi vedem pe mulţi dintre politicienii noştrii cum, deşi compromişi şi lipsiţi de o minimă credibilitate, chiar cu condamnări grele, se luptă să prindă un loc eligibil pe una din listele unui partid, fie la alegerile locale sau parlamentare, fie pentru o funcţie de şef de agenţie, ceva consilier, poate pe la Preşedenţie sau un funcţionar în Parlament sau Guvern, sau în vreo Primărie, oriunde doar să nu piardă posibilitatea de a „tăia frunză la câini” într- o instituţie a statului român, cred că şi portar şi-ar dori să ocupe aceşti indivizi fără caracter şi fără bun simţ.

Ei au fost şi sunt oameni fără coloană vertebrală, buni la de toate, dar în primul rând mari „mâncători de rahat” şi sluga ideală, gata de a face orice compromis şi a- şi încălca propria demnitate şi conştiinţă. E la fel de memorabil, cum un partid mare precum PSD cu 650 de mii de membrii cotizanţi  a ajuns să fie condus  de foşti membrii ai PDL (vezi Dragnea), ai partidului extremist al lui Vadim (vezi Olguţa Vasilescu sau Codrin Ştefănescu), sau cum un partid istoric precum PNL  a înglobat în interiorul ei toţi membrii fostului partid de stânga PD devenit peste noapte PDL (vezi Blaga sau Stolojan) aflat la comanda fostului preşedinte Băsescu. S- ar răscoli în  morminte Brătienii văzând pe ce mâini a intrat această entitate politică.

Se pare că, suntem un experiment al forţelor politice externe atâta timp cât acest nou partid PNL a fost primit cu aplauze în marea familie a popularilor europeni. S- a dovedit şi se dovedeşte încă odată că suntem un fel de nouă colonie a lumii moderne. Primim comenzi de la Bruxells pe bandă rulantă, fără să comentăm.

În România, de azi, dacă eşti cumva depresiv te arunci de la etaj, după spusele politicienilor noştrii. Ce atitudine să ai? Ce să spui?  Tu om normal când îi auzi, pe politicienii noştri,  spunând că „România e în aer”,  nu ai decât să crezi că ori sunt proşti ori nu mai au nimic sfânt în ei.

Pe curând , dragii mei cititori!

Prof.univ.dr. Florentin Scaleţchi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.