Radio România, parte a istoriei naţionale

Vineri, 1 noiembrie, între orele 11:00 şi 13:00, Sala Grigore Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe a găzduit conferinţa Radio România – 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti. Prilejuită de sărbătorirea primei transmisii radio în România, în 1928, şi a 150 de ani de diplomaţie românească, conferinţa a fost deschisă de domnul Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe şi de domnul Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune.

„Cum ar fi fost astăzi viaţa românilor fără emisiunile, ştirile, transmisiile directe, chiar şi fără muzica difuzată la Radio România? Cum ar fi arătat istoria noastră fără arhiva sonoră excepţională păstrată şi dezvoltată de Radio România? … Românii din afara graniţelor au şi ei nevoie de Radio România şi de limba română pe care o aud doar aici, în multe cazuri. Iar prin programele voastre în 10 limbi internaţionale sunteţi chiar parte a diplomaţiei româneşti”, a declarat domnul Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe.

Domnul Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a ţinut, la rândul său, să remarce că „Este extrem de important că o instituţie ca Ministerul Afacerilor Externe, în care lucrează oameni excepţionali, să fie alături de Radio România în aceste momente aniversare”. După ce a mulţumit atât diplomaţilor cât şi jurnaliştilor radio pentru colaborarea perfectă dintre cele două instituţii publice, domnul Ovidiu Miculescu şi-a exprimat convingerea că radioul public va fi şi în continuare pentru diplomaţia română un partener dedicat, serios, onest, de cursă lungă!

Participanţii la conferinţă – foşti miniştri de externe, ambasadori şi alţi membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, jurnalişti acreditaţi la Ministerul Afacerilor Externe şi de la posturile Radio România, au avut prilejul să asculte puncte de vedere documentate asupra subiectului, dar şi întâmplări deosebite din activitatea de corespondent de politică externă al Radio România, perioadă în care legătura cu diplomaţii români a fost, de-a lungul anilor, una benefică pentru ambele părţi. Au avut scurte alocuţiuni:

• prof. univ. dr. Ioan Scurtu, istoric şi fin cunoscător al evenimentelor din istoria radioului public,

• Radu Dobriţoiu, realizator Radio România Actualităţi şi membru în Comitetul Director al SRR,

• Carmen Gavrilă, realizator Radio România Actualităţi,

• Simina Botar, realizator Radio România Actualităţi,

• Dan Preda, realizator programe de integrare europeana Radio Bucureşti şi membru în Comitetul Director al SRR,

• Pavel Ionescu, realizator Radio România Actualităţi,

• Ruxandra Săraru, apreciat realizator al Radio România şi consilier al Preşedintelui Director General.

Realizatorii Radio România care au prezentat momente din activitatea lor fac parte din corpul corespondenţilor de politică externă Radio România, cei care au prezentat de-a lungul anilor ştiri şi reportaje din Londra, Bruxelles şi alte capitale europene, Iran, Irak, Afganistan, SUA… practic din toate punctele fierbinţi ale globului, iar ascultătorii radioului public au fost cei care au beneficiat primii şi de multe ori în exclusivitate de relatările lor.

În încheierea conferinţei Radio România – 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti domnul Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe, a oferit o plachetă aniversară domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România.

Incursiune în istoria nescrisă a radioului la împlinirea a 85 de ani

Agenţia de Presă RADOR marchează cea de-a 85 aniversare a Radio România printr-o serie de produse media care au la bază surse de o valoare documentară deosebită, multe dintre ele unicat, puse la dispoziţie de grupul de Istorie Orală.

Timp de un an, RADOR a publicat 365 de radio-istorii, rubrică zilnică, aflată pe site-ul RADOR (www.rador.ro ), care se încheie la 1 noiembrie 2013. Radio-istoriile sunt mici cronici despre activităţi, întâmplări sau evenimente care au făcut parte din viaţa postului naţional de radio din primul moment al constituirii sale, cu 85 de ani în urmă. De aici a pornit ideea publicării unei cărţi care le dezvoltă şi le însumează. Volumul cu titlul Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicaţii radiofonice şi mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România apare cu ocazia aniversării din acest an, la Editura Casa Radio.

Website-ul aniversar RADIO ROMANIA 85 şi-a propus să reunească tot acest material documentar în cadrul unei ediţii speciale online, lansată astăzi, 1 noiembrie 2013. Veţi fi purtaţi cu 85 de ani în urmă, la începuturile radiofoniei, la primele sale pietre de hotar, reunite într-un grupaj de mărturii despre cei care au pus bazele instituţiei radioului public.

Într-o grafică impregnată de parfumul epocii interbelice, puteţi răsfoi albumele familiei radioului, puteţi asculta muzica diferitelor vârste ale acestuia şi glasul inconfundabil al unor mari personalităţi sau, dimpotrivă, al unor oameni obişnuiţi, dar iremediabil marcate de fiecare dintre etapele istoriei radiofonice: de la anii interbelici, la anii marelui război şi mai apoi de cei ai comunismului.

Pagina Radio România 85 poate fi accesată prin intermediul site-ului www.rador.ro, începând de astăzi, 1 noiembrie.

Pentru aniversarea noastră am pregătit şi alte surprize, printre care o istorie a Radio România în date şi o monitorizare cu materiale de epocă.

Echipa Rador urează La Mulţi Ani, Radio România!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.