Radiografia sufletului vândut (Sold soul’s radiography) by Remus CERNAT (56)

EXCLUSIVITATE

Prima data urlă mult, croncăne, scoate sunete nearticulate, în continuu, ca un papagal nevorbitor, apoi ca să fie mai suportabil, ca să câștige simpatia celor din jur face giumbușlucuri de clovn, se scălâmbăie în fel și chip, dar leneș, fără prea mare efort, dar în scurt timp devine plictisitor și auditoriul își pierde interesul;  dar nu se lasă,  începe să articuleze, învață cuvinte, unele meșteșugite, altele simple, altele de-a dreptul stupide, le combină și începe să capteze iar atenția, tot pe loc, tot fără muncă serioasă!

Vorbește mult, ca un papagal vorbitor de data asta, vorbește  divers, uneori cu aplomb, alteori cu umor și, deseori, afectat …  lumea îl urmărește …dar observă  că nu rămâne cu nimic la sfârșit … un discurs placid, fără conținut, fără morală!

În scurt timp iar e lipsit de interes … Și lumea și sufletul rătăcit… are un sentiment de inutilitate, se încăpățânează și stă pe loc, nu vrea să muncească, cochetează cu sinuciderea… Dar un înger îi mai dă un impuls, o direcție, un sens, un motiv să trăiască!

Și atunci, se hotărăște să facă ceva cu viața lui, e dispus să facă ceva, dar fără să renunțe la tabieturi, la vechile hobby-uri, la păcătoasele obiceiuri, așa că studiază mereu SCURTĂTURI! Tot felul de scurtături care să-i înlesnească ascensiunea! Și ajunge la cea scurtă scurtătură, și cea mai periculoasă: Vânzarea Sufletului!

Deodată i se deschid toate ușile, totul devine facil, învață orice cu ușurință, se exprimă sofisticat, are retorică, devine important, lumea începe să-l ia în serios! Ascensiunea continuă, level după level! Însă în urma sa lasă câte un cadavru (la propriu sau la figurat) deseori de prieten!

Ca un Șarpe crescut la sân cu dragoste de mai multe mame care nu vrea să lase urme și le omoară pe toate! Mamele!

Ajunge un orator foarte credibil, aspiră la poziții înalte, și mai înalte, de oameni puternici, curajoși, pe care un popor se poate bizui DAR sistemul lui de valori scârțâie, atitudinea lui conducător se învârte în jurul lui Richard al III-lea, Caligula, Nero, iar glumele lui de salon cele mai reușite sunt despre idolii lui – Iuda, Brutus, Iago!

Ajunge destul de sus, Gloria și Bogăția sunt din belșug, însă nu e fericit! N-are nici un prieten,… se simte folosit! Și el a folosit pe toată lumea! Se simte ca un pittbul care a fost folosit pentru lupte criminale care, atunci când pierde, este sacrificat!

Ca un pinguin căruia i-a înghețat zborul, dar a rămas cu datul din aripi! Zadarnic! Și câinele și pinguinul își mănâncă propriile fecale! …

Gustul de fecale îi năpădește ființa … se amestecă treptat cu mirosul de paie arse și de smoală clocotită! E începutul sfârșitului unui Suflet Vândut!

O viață de Porc, cu miros de Porc, cu sfârșit de porc!

PS: Probabil vă întrebați ce caută în lucrare copiii aceia în pijamale vărgate!? Well, mesajul e pueril: DACĂ ÎNTÂLNIȚI TICĂLOȘI DE ĂȘTIA DESCRIȘI MAI SUS BĂGAȚI-I ÎN PUȘCĂRIE DE MICI! Numai așa vor prețui libertatea, munca, adevărul!

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus Cernat – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte !

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există! Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism? Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.