Rămânem fără petrol?

Nici măcar jumătate din consumul de petrol nu este acoperit din producția internă, iar rezervele sunt aproape de epuizare. Fără investiții de ordinul miliardelor, peste câțiva ani, vom ieși de pe lista statelor producătoare de țiței

Anii de glorie cu producții-record de țiței au apus demult. Dacă în urmă cu 30-40 de ani din pământul țării erau extrase cantități de peste 10 milioane de tone de petrol (vârf al producției în 1976 – 14,8 mil. tone), acum abia se mai extrag 4 milioane de tone. A secătuit subsolul României sau rezervele de petrol sunt păstrate pentru generațiile viitoare? Răspunsul îl găsim în toate rapoartele și analize celor din domeniu: zăcămintele au ajuns de multă vreme la maturitate.
Descoperă iarna Intr-un Honda CR-V, acum cu pachet Winter Proof și garanție extinsă la 5 ani. Află mai multe!

Exploatarea de țiței a început încă din secolul XIX, mai exact în 1857, când România a fost cea dintâi țară din lume care a înregistrat oficial prima producție de petrol. În prezent, OM Petrom desfășoară operațiuni de producție în 240 de zăcăminte din cele 300 câte se află în administrarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale.Doar o mică parte – o zecime – din zăcămintele OMV Petrom sunt cu adevărat viabile, asigurând două treimi din totalul producției (circa 4 mil. tone/an), dar au deja durată medie de producție de aproximativ 50 de ani. 90% din zăcăminte sunt de dimensiuni reduse, cu o producție medie totală de doar 250 bep/zi (baril echivalent petrol/zi).

Detalii pe capital.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.