Raport CE: Apele pentru scăldat din Europa continuă să se îmbunătățească

În Uniunea Europeană, 94% din zonele pentru scăldat respectă standardele minime pentru calitatea apei, potrivit raportului anual al Agenției Europene de Mediu cu privire la calitatea apei pentru scăldat din Europa. Calitatea apei este excelentă în cazul a 78% din zone și aproape cu 2% mai multe zone îndeplinesc cerințele minime în comparație cu raportul de anul trecut.

Cipru și Luxemburg se remarcă prin faptul că toate zonele lor pentru scăldat au o calitate excelentă a apei. Alte opt țări au valori excelente ale calității apei, depășind astfel media UE: Malta (97%), Croația (95%), Grecia (93%), Germania (88%), Portugalia (87%), Italia (85%), Finlanda (83%) și Spania (83%). Aceasta este o îmbunătățire a rezultatelor față de anul trecut, continuând tendința pozitivă de când a început monitorizarea apelor pentru scăldat în temeiul Directivei privind apa pentru scăldat în 1990.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Este încurajator să constatăm cum calitatea apelor pentru scăldat din Europa continuă să se amelioreze. Cu toate acestea, mai rămân încă multe de făcut pentru a garanta că toate apele noastre sunt adecvate pentru scăldat și pentru băut și că ecosistemele acvatice sunt într-o stare bună. Apa este o resursă prețioasă și trebuie să punem în practică toate măsurile necesare pentru a o proteja în totalitate.”

Jacqueline McGlade, Director executiv al AEM, a declarat: „De la fiordurile nordice la plajele subtropicale, Europa este bogată în locuri de răcorire pe timp de vară. Raportul de azi dovedește că, în general, calitatea apelor pentru scăldat este foarte bună, însă mai există unele zone cu probleme de poluare, astfel încât oamenii sunt încurajați să verifice calitatea locului lor preferat pentru înot”.

În fiecare an, Agenția Europeană de Mediu (AEM) colectează date privind calitatea apei pentru scăldat, strânse de către autoritățile locale de la peste 22 000 de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Croația și Elveția și măsoară nivelurile de bacterii provenite din apele uzate și de la animale. Mai mult de două treimi din zone sunt plaje costiere, cu râurile și lacurile alcătuind restul.

Fiecare raport anual se bazează pe date din sezonul de scăldat precedent, astfel încât raportul din acest an este o compilație a datelor colectate în vara anului 2012. În pofida îmbunătățirii generale, raportul din acest an arată că aproape 2% din zonele pentru scăldat reprezentate de plaje, lacuri și râuri au o calitate proastă a apei. Cele mai multe zone pentru scăldat neconforme se află în Belgia (12%), Olanda (7%) și Marea Britanie (6%).

Unele din aceste plaje au trebuit să fie închise în timpul sezonului 2012. În general, locurile costiere pentru scăldat sunt de bună calitate, mai mult de 95% din zonele pentru scăldat din UE îndeplinind cerințele minime și 81% fiind apreciate ca fiind excelente. În comparație cu aceasta, 91% din apele pentru scăldat din lacuri și râuri au o calitate peste pragul minim și 72 % au o calitate excelentă.

Deversările de ape pluviale, provocate atunci când canalele nu pot face față ploilor abundente, sunt încă o problemă în unele zone, deși o mai bună tratare a apei și mai puține evacuări în mediu de nămoluri de canal netratate au îmbunătățit calitatea apei. La începutul anilor 1990, numai aproximativ 60% din zonele pentru scăldat aveau o calitate excelentă a apei, în timp ce 70% îndeplineau standardele minime.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.