Raport CE: Jurnalismul din România este influențat de afilierile politice ale unor proprietari

Jurnalismul din România este, adesea, influențat de interesele și de afilierele politce ale proprietarilor unor societăți media, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind corupția din toate țările Uniunii Europene.

„Informarea obiectivă s-a deteriorat în ultimii ani şi jurnalismul este adesea influenţat de interesele specifice şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi de media, incluzând uneori intimidarea magistraţilor sau a unor persoane implicate în combaterea corupţiei”, precizează raportul la capitolul mass-media şi accesul la informaţii.

De asemenea, în raport se arată că „limitările libertăţii presei au redus şi mai mult accesul la informaţii la nivelul întregii ţări”.

În opinia CE, această situaţie este agravată de faptul că România are cea mai scăzută rată de acoperire a internetului din UE.

Mai mult, o punere în aplicare „inadecvată” a legislaţiei de reglementare a accesului la informaţii afectează capacitatea de a preveni şi de a controla corupţia.

Potrivit documentului, raportul Freedom House’s Freedom of the Press 2013 a stabilit că presa din România este „parţial liberă”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.