Raport Global Entrepreneurship Monitor (GEM) : Intreprinzatorii seniori – o forta economica neexploatata

Potrivit unui nou raport al Global Entrepreneurship Monitor, antreprenorii de peste 50 de ani ofera „dividende de aur“ economiilor care se lupta cu imbatranirea populatiei, fenomen care impune o povara fiscala disproportionata asupra veniturilor. La nivel mondial, numarul adultilor seniori si mai in varsta care desfasoara activitati independente depaseste pe cel al adultilor tineri, ceea ce sugereaza faptul ca persoanele cu varsta de peste 50 de ani au un rol important de jucat in economiile din intreaga lume – potrivit raportului Senior Entrepreneurship de GEM.

Raportul special GEM privind antreprenoriatul seniorilor se bazeaza pe datele privind activitatea antreprenoriala in 104 tari, informatii colectate intre 2009 si 2016. Esantionul cuprinde 1 540 397 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, din cinci regiuni ale lumii – Africa Subsahariana (SSA), Orientul Mijlociu si Africa de Nord (MENA), Asia de Sud-Est (SEA), America Latina si Insulele Caraibe (LAC) si tarile europene (ECC).

„Succesul antreprenorial si prosperitatea nu au limite de varsta“, spune Mike Herrington, director executiv al GEM. „In timp ce, in mod traditional, ne reprezentam antreprenoriatul ca pe angajamentul unui tanar, datele ne arata ca, in multe aspecte, persoanele in varsta sunt o forta antreprenoriala semnificativa. Insa acest segment de varsta este in mare masura o resursa omisa sau subevaluata „.

Europa, regiunea unde antreprenoriatul seniorilor este cel mai putin incurajat

Conform acestui raport, 18% dintre seniori (adultii cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani) si 13% dintre varstnici (65 – 80 de ani) au o activitate indepenta, in comparatie cu doar 11% dintre adultii tineri (18 – 29 ani). 18% dintre antreprenorii de varsta medie (30 – 49 ani) sunt lucratori independenti. Cu toate acestea, programele de sustinere a antreprenoriatului sunt, in cea mai mare masura, orientate catre tinerele generatii. Raportul sugereaza ca sustinerea antreprenorilor mai in varsta ar putea contribui la stabilitatea economica – in special in economiile unde antreprenoriatul seniorilor este slab reprezentat.

La nivel regional, antreprenoriatul seniorilor, adica la nivelul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 de ani, este cel mai scazut in Europa : 6% in ceea ce priveste intentia antreprenoriala (definita ca procentul din populatia adulta care doreste sa inceapa o afacere in urmatorii trei ani) si 4% privind activitatea antreprenoriala in stadiu incipient (cei care au pornit o afacere cu o vechime mai mica de 42 de luni).  Proportia de antreprenori seniori este cea mai mare in Africa sub-sahariana (35% pentru intentia antreprenoriala si 19% pentru intreprinzatorii care se afla in stadiul incipient) si in America Latina si Caraibe (27% pentru intentia antreprenoriala si 14% pentru intreprinzatorii care se afla in stadiul incipient %). Aceste cifre sunt in concordanta cu rezultatele rapoartelor anterioare ale GEM, conform carora antreprenoriatul inregistreaza niveluri ridicate in economiile bazate pe factorii de productie  (factor-driven economies)  unde, de cele mai multe ori, intrreprinderile se creeaza cu abilitati mai reduse si bani putini.

Influenta pozitiva a antreprenoriatului la varste inaintate asupra economiei

Pentru Thomas Schøtt, profesor de antreprenoriat la University of Southern Danemark si autor principal al raportului, antreprenorii seniori aduc cu ei o serie de avantaje – economice, sociale si de mediu – pe care raportul le numeste «Dividende de aur». Printre acestea se numara scaderea presiunii pe care imbatranirea populatiei o exercita asupra statului si crearea de locuri de munca.

„Este mai putint probabil ca un adult in varsta care desfasoara o activitate independenta sa devina o povara financiara pentru societate, pentru ca el contribuie la economia tarii respective daca plateste taxele si ramane activ din punct de vedere economic. In plus, exista mai multe sanse, decat in cazul omologilor lor mai tineri, ca antreprenorii seniori sa angajeze mai mult de cinci persoane. Asadar, ei creeaza locuri de munca nu numai pentru ei, ci si pentru altii”, observa Thomas Schøtt.

Beneficii economice suplimentare rezulta din faptul ca seniorii si persoanele in varsta care actioneaza ca investitori informali au tendinta de a investi mult mai multi bani, comparativ cu adultii mai tineri. La nivel mondial, aproape doua treimi (63%) dintre investitorii de varsta mai inaintata investesc mai mult decat media. In acelasi timp, in toate stadiile de dezvoltare a activitatii, antreprenorii varstnici declara un nivel mai ridicat de satisfactie cu privire la viata si la munca lor, in comparatie cu salariatii de aceeasi varsta. Acest lucru se traduce printr-o sanatate mai buna si mai putine cereri de plasament in programe de asistare sociala.

Schøtt afirma ca aceste rezultate sunt importante pentru economiile care lupta cu spectrul poverii pe care o aduce imbatranirea populatiei. „Cu aproximativ 16% din populatia lumii de 55 de ani si peste, subiectul activitatii antreprenoriale la aceste varste mai avansate afecteaza direct mai mult de 1,2 miliarde de oameni”, a spus el. „Lumea incepe sa inteleaga modul in care antreprenorii seniori, cu bogata lor experienta de munca si de viata, retele dezvoltate si dorinta de a ramane productivi constituie o resursa uriasa care este neexploatata. Este timpul sa nu ne mai gandim la aceasta categorie demografica ca la o raspundere, ci sa ii recunoastem ca fiind activi si sa facem in asa fel incat sa ajutam la inlaturarea barierelor din calea dezvaluirii potentialului lor. Este absolut necesar ca guvernele sa creeze cadre novatoare, inter-agentii, pentru a mobiliza resursele, a cataliza gandirea strategica, a prioritiza o noua politica si a realiza cercetari aplicate cu scopul de a avansa in acest sens”.

Informatii suplimentare din raportul GEM Senior Entrepreneurship

  • Persoanele in varsta aucea mai mica incredere in propria capacitate de a incepe si de a conduce o afacere, dar disponibilitatea fata de risc este cea mai mare in randul grupurilor de varsta mai inaintata.
  • Adultii de varsta inaintata sunt mai inclinati sa fie antreprenori socialidecat intreprinzatorii din celelalte trei grupe de varsta. Aceasta este o constatare interesanta, intrucat antreprenoriatul social este adesea asociat cu tinerii changemakers care sunt idealisti de natura.
  • Genul are o influenta asupra comportamentului antreprenorial al seniorilor si persoanelor in varsta. Intentiile de a porni o afacere sunt cele mai scazute in randul femeilor senior comparativ cu celelalte trei grupe de varsta.

Raportul special GEM despre antreprenoriatul seniorilor http://www.gemconsortium.org/report in Special topic reports ;

Video : 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.