Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Rechinii retrocedărilor încep să cadă în plasă – Octavian ANDRONIC

Publicat: luni, 13 mai 2013

Au trebuit să treacă şase ani pentru ca unul dintre “rechinii” retrocedărilor să primească ceea ce i se cuvenea: câţiva metri pătraţi în celula de puşcărie în care-şi va petrece – cel puţin teoretic – următorii 16 ani din viaţă.

Vă mai amintiţi probabil tupeul şi aplombul cu care Radu Ion Fotino flutura triumfător în faţa camerelor hârtiile prin care devenea proprietarul a zeci de hectare de teren între care şi cel pe care începuse construcţia locuinţelor ANL, obţinând sistarea acestora şi aruncarea în disperare a sute de beneficiari care sperau să aibă, în sfârşit, o casă. Deşi întregul mecanism al acestor retrocedări mirosea de la o poştă a escrocherie, hoţul neprins era negustor cinstit şi beneficiar de înţelegerea cel puţin suspectă a unor instanţe specializate în puneri în posesie pe bandă rulantă. Afacerea a şocat în aşa hal încât DNA n-a mai putut să stea cu braţele încrucişate şi a declanşat o anchetă care, în final, a pus în evidenţă mecanismele corupţiei prin care escrocul Fotino ajunsese ditamai latifundiarul. Cum spuneam, însă, au trebuit să treacă 6 ani pentru ca individul să ajungă acolo unde îi era locul.

Este, totuşi, un început, iar viitorul şef al DNA, care a pledat destul de convingător la audierile de la CSM în favoarea dublării anchetelor penale de anchete financiare, are un bun prilej să declanşeze o ofensivă împotriva unor acte majore de corupţie care au făcut ca valori impresionante – mobile şi imobile – să ajungă în mâinile unor aventurieri fără nici o legătură cu adevăraţii proprietari spoliaţi de bunurile lor de către regimul comunist, dar care au reuşit să pună la punct veritabil reţele de traficare, falsificare şi corupţie prin care au devenit mari proprietari.

Chiar premierul Ponta a atras atenţia asupra dimensiunilor acestui flagel şi ar fi minunat dacă nu s-ar opri la această simplă constatare. Există suficiente instituţii care au competenţa de a lua la puricat cele mai spectaculoase retrocedări şi de a găsi verigile slabe ale acestora – de regulă documente falsificate, autentificate însă de persoane şi instanţe cointeresate. Chiar CSM-ul ar putea declanşa o astfel de anchetă depistând instanţele specializate în astfel de operaţiuni şi magistraţii care au ignorat evidenţele dubioase, dând câştig de cauză escrocilor. Se pot identifica chiar case de avocatură – unele în al căror staff se află importante personaje politice – care au creat filiere de căutare şi de “găsire” a unor documente justificative sau a unor descendenţi fără nici o legătură cu bunurile.

Pe lângă o reparaţie de fond, statul poate recupera în acest fel importante sume cu care a fost păgubit pentru o vină de care prezentul nu răspunde în mod direct, anulând sentinţe incorecte şi părtinitoare şi curăţind totodată peisajul de o serie întreagă de persoane corupte care pozează în campioni ai dreptăţii.

Radu Ion Fotino este un exemplu că o asemenea campanie este posibilă şi că nu va face decât să repare, pe lângă nedreptăţile trecutului, şi pe cele ale prezentului. Rechinii retrocedărilor încep să cadă în plasă. Important este ca procesul să continue.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6252

Publicat de la data mai 13 2013. Categorii Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 februarie 2020, 14:07
 

V
Parţial însorit
9°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 10°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 61%
Vânt: 7 km/h V
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:07
Apus: 17:52
Prognoza 22 februarie 2020
Zi
 

NNE
Predominant înnourat
11°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Predominant senin
1°C
Vânt: 4 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 266.088 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team