Redesenarea Orientului Mijlociu, un deziderat al marilor puteri

Fără îndoială, această regiune a fost ținta atenției întregii lumi în ultimii ani, datorită evenimentelor ce tulbură pacea din zonă: războaiele din Irak și Afghanistan, conflictele indo-pakistaneze, cele dintre Israel și Palestina și  Israel și Iran, programul nuclear al Iranului și Primăvara Arabă- și lista nu este completă. Iar multe dintre acestea nu par a se finaliza în viitorul apropiat.

Din punct de vedere politic, regiunea Orientului Mijlociu cuprinde trei mari țări periferice: Egipt, Iran si Turcia, fiecare cu o populație de aprox. 60 mil. Loc.; țările centrale ale Semilunei Fertile (Irak, Israel, Iordania, Liban, Siria) și țările Peninsulei Arabia (Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar si Yemen). Este relevant însă faptul că, din punct de vedere economic, statele din această regiune dețin 75% din rezervele mondiale de hidrocarburi și sunt mari producătoare de bumbac, fosfați, gaze naturale.

Concepția Statelor Unite cu privire la delimitarea zonei Orientului Mijlociu diferă însă semnificativ. Înaintea Summitului G8 din 2004, SUA au prezentat o definiție in care Marele Orient Mijlociu cuprinde o zona mult mai vastă, incluzând țările din nordul Africii, Sudanul și Cornul Africii precum și Afganistanul și Pakistanul. Definiția corespunea mai bine planurilor globale ale SUA, însă nu a găsit un prea mare ecou și susținere, ea fiind apoi readaptată sub denumirea Noul Orient Mijlociu.

Continuarea pe geopolitics.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.