Referendum la Pungeşti pe tema gazelor de şist

onsilierii locali din comuna Pungesti au hotarat joi in unanimitate ca in 24 noiembrie sa fie organizat referendumul pentru consultarea populatiei privind explorarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, anunta AM PRESS.

Tot joi consilierii locali din Pungesti au votat in unanimitate o hotarare privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei până la pronunțarea populației.

Tot in cadrul sedintei de joi, s-a propus organizarea unui referendum local pentru demiterea primarului Mircia Vlase (PSD). Un numar de sapte consilieri au votat impotriva, patru alesi locali au votat pentru, iar unul s-a abtinut de la vot.

Primarul Mircia Vlase nu a participat la sedinta CL Pungesti.

Compania americană Chevron a anunţat, joi, suspendarea activităţii din satul Siliştea, comuna Pungeşti, unde ar fi trebuit să înceapă exploatarea gazelor de şist. Anunţul vine după patru zile de proteste ale locuitorilor din comuna Pungesti şi ale activiştilor pentru protecţia mediului.

Utilajele Chevron s-au oprit la 30 de kilometri de locul de exploatare şi aşteaptă ca protestele din zonă să înceteze pentru a se putea întoarce.

„Chevron poate confirma astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale. Chevron a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm”, a informat compania.

Chevron nu precizează în comunicat pentru cât timp sunt suspendate activităţile şi nu explică ce motive au stat la baza acestei decizii.

Compania americană Chevron este singurul actor implicat în activităţile privind gazele de şist din România. Compania are concesionate mai multe perimetre, în judeţele Vaslui şi Dobrogea, unde a anunţat că intenţionează să desfăşoare activităţi de explorare a gazelor din şisturi. Pentru perimetrul de la Pungeşti, compania americană primise toate avizele pentru demararea explorării şi ar fi urmat să amplaseze prima sondă de foraj.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.