18 Octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

În 2007 Comisia Europeană a decis ca data de 18 Octombrie să fie numită Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Comisia Europeană admite faptul că traficul de persoane are loc în toată lumea și susține creșterea nivelului de conștientizare prin evenimente în spațiul public.

Din anul 2008, Centrul Rațiu pentru Democrație (România) mobilizează membrii comunitații în organizarea de acțiuni în spațiul public cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Punctul de pornire a fost Turda, acţiunea s-a extins ulterior la nivelul județului Cluj.

Următorul pas a fost extinderea participării la nivelul comunității înternaționale în 2010 (8 locații din toată lumea). În anul 2011, 1500 de persoane din 3 ţări, 13 locaţii au protestat paşnic împotriva traficului de persoane prin intermediul unei acţiuni publice sub coordonarea Centrului Raţiu pentru Democraţie.

Vă prezentăm comunicatul remis redacţiei noastre:

„O data pe an, in 18 octombrie, Ziua Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane, protestam pasnic pentru a atrage atentia asupra situatiei celor vulnerabili si pentru a dovedi ca impreuna putem lupta impotriva traficului de persoane si a efectelor sale asupra familiilor si comunitatilor din care facem parte.

Ii invitam pe toti cei care vor sa transmita un mesaj de implicare si de mobilizare in comunitatile din toata tara, sa ni se alature in 18 octombrie, prin actiuni de protest pasnic, sub sloganul “Ia-ti 4 minute si incepe lupta impotriva traficului de persoane!” CRD pune la dispozitie conceptul si structura pentru actiuni de tip flashmob, spatiul virtual pentru promovarea fiecarei locatii si instrumentele de promovare. Detaliile complete si kit-ul pentru flashmob sunt disponibile pe october18.notforsale.ro.

Proiectie de film si dezbatere

In avanpremiera Zilei Europene de Lupta impotriva Traficului de Persoane, CRD organizeaza astazi, incepand cu ora 18.00, la Cafeneaua La Papion din Turda (Piata 1 Decembrie 1918, nr. 1), proiectia filmului mut Calea Rusinii (Polonia, 1928).

O a doua proiectie are loc maine, incepand cu ora 18.00, la Casa Tranzit din Cluj (str. Baritiu nr. 16). Aici, proiectia va fi acompaniata live de Michał Chytrzyński (vioara), Adrian Konarski (pian) si Sławek Berny (tobe).

Partenerii acestei actiuni sunt Institutul Polonez Bucuresti, Institutul Adam Mickiewicz si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane. Ambele proiectii sunt urmate de discutii pe tema implicarii comunitatii in lupta impotriva traficului de persoane. Intrarea este libera.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.