Reforma sistemului sanitar: Noutăţile din pachetul de bază VIDEO

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat joi, cu prilejul primei prezentări a pachetelor de servicii medicale că bugetul pe care România îl acordă în prezent sănătăţii nu poate asigura toate serviciile medicale pe care cineva crede că le poate obţine.
El a precizat că bugetul pe care România îl are prin introducerea pachetelor de servicii medicale vor asigura tuturor cetăţenilor acele servicii medicale de care au nevoie ca viaţa lor să nu fie pusă în pericol şi ca problemele de sănătate pe care le au să fie ameliorate şi chiar rezolvate.
„Este pentru prima dată în România când se face o asemenea acţiune, când se face prezentarea unui act normativ pe care vrem să îl cunoască toţi specialiştii din ţară care au funcţii de conducere în organizaţii profesionale”, a spus ministrul.
Oficialul a arătat că pachetul de bază aduce câteva elemente importante cel mai semnificativ fiind „ieşirea din minciună” şi a precizat că pachetul a fost realizat pe baza dovezilor ştiinţifice.
Nicolăescu a susţinut că pentru prima dată este reglementată prevenţia prin pachetul de bază şi se spune exact cum se realizează.
„Trebuie să spunem foarte clar şi răspicat că bani sunt puţini dar în multe zone banii nu sunt din păcate cheltuiţi cu chibzuială sau cu multă responsabilitate aşa cum ar trebui. Pachetul fiind foarte transparent ar trebui să ne spună cum este cheltuit fiecare bănuţi şi să îl urmărim. Pachetul de bază nu este construit pentru o persoană anume ci el este construit pe tipuri de nevoi de sănătate”, a explicat ministrul.
Referitor la medicina de familie ministrul a punctat că aceasta trebuie privită prin două componente majore: prevenţia şi partea de acordarea de servicii medicale obişnuite.
În legătură cu prevenţia Nicolăescu a subliniat că aceasta trebuie privită separat de restul consultaţiilor şi că se realizează pentru a depista riscurile pe care un cetăţean le are prin efectuarea unei riscograme pe care o va face medicul de familie.
„O altă noutate a pachetului o reprezintă structurarea mai riguroasă a serviciilor astfel încât pacientul să ştie la ce anume are dreptul.Pachetul nu limitează numărul de consultaţii pentru problemele de sănătate noi. Ori de câte ori apare o nouă îmbolnăvire, agravarea unei patologii pe care medicul de familie o ştie, toate aceste lucruri se tratează ca o problemă de sănătate nouă. Ori de câte ori o persoană are o suspiciune de sănătate, are o problemă, în sensul în care se simte rău , în sensul în care cred că ar trebui să îl vadă un medic atunci acea persoană se poate adresa medicului de familie fără niciun fel de restricţie”, a detaliat Nicolăescu.
El a adăugat că această consultaţie pentru o problemă de sănătate nouă nu trebuie „confundată” cu urgenţa care se rezolvă prin apelare la Serviciul 112.

Potrivit acestuia, medicul poate acorda consultaţii pentru persoanele sănătoase care sunt consultaţii preventive şi care se adresează copiilor şi adolescenţilor iar la adulţii sănătoşi sunt consultaţii preventive de evaluare a riscului individual.
„Pentru persoanele cu probleme de sănătate sunt mai multe tipuri de consultaţii: consultaţiile pentru problemele de sănătate noi pentru episoade acute noi, consultaţiile pentru acţiuni prioritare şi aici includem consultaţiile de monitorizare activă prin protocoale de management integrat, avem consultaţii pentru boli cronice şi ne referim aici altele decât cele pentru monitorizare, consultaţii programate la domiciliu pentru pacienţii cu boli grave nedeplasabili şi alte categorii de consultaţii şi servicii- pentru gravide şi leuze, servicii adiţionale, servicii de suport”, a explicat demnitarul.
La rândul său, secretarul de stat, Adrian Pană, a subliniat, cu cât populaţia va înţelege mai bine că aceste consultaţii preventive trebuie făcute corect, că trebuie să se prezinte o dată pe an după 40 de ani pentru această consultaţie beneficiile se vor înregistra mai repede şi nu în 10-15 ani.
În context, ministrul Sănătăţii a menţionat că are în vedere în funcţie şi de rezultatul consultărilor aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu vin să îşi facă consultul anual.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.