Băsescu: România îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, să devină membru al Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-a spus preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, că România îşi propune să devină membru al Spaţiului Schengen până la finalul acestui an când el îşi încheie mandatul.

Principalele teme de discuţie cu Herman van Rompuy:

România îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, să devină membru al Schengen, este nu numai un obiectiv de ţară, ci şi unul personal.

Am solicitat preşedintelui CE să mă sprijine, ca în 2012 şi s-a ratat din cauza evenimentelor din vară. Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu MCV şi oricât am spune noi sunt state care se uită şi la statul de drept şi funcţionarea justiţiei. Am simţit nevoia să fac o clarificare, sigur că am avut incidente, cu declaraţii, tentative de modificare a Codului Penal, rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi să reflecte ce s-a întâmplat în România. Sunt de acord că în parlament s-a votat într-o veselie, dar CCR a stopat acest proces. Dacă politicul a avut o abordare greşită în raport cu exigenţele europene, o instituţie a statului a pus capăt abuzului făcut de politicieni. Mi s-ar părea corect că Raportul MCV să puncteze aceste lucruri.

În discuţie am simţit nevoia să fac o clarificare, care trebuie să se reflecte şi în raportul MCV din ianuarie – sigur că am avut incidente cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului penal, cu Legea amnistiei şi a graţierii, rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România.

Dacă politicul a avut o abordare greşită în raport cu exigenţele europene, tot o instituţie a statului român a stopat acest lucru.

Despre Republica Moldova: Nu m-am dus nici în calitate de avocat al R Moldova, nici în calitate de simpatizant, nici în calitate de partener al politicienilor de la Chişinău, ci în calitate de preşedinte al României. Am simţit nevoia să atrag atenţia supra câtorva evoluţii din R. Moldova, pentru că trebuie accelerate procesele de apropiere UE-Moldova.

Primul şi cel mai important risc este Transnistria, unde pot apărea provocări, iar formatul de negociere 5+2, care viza găsirea unei soluţii favorabile, s-a dovedit ineficient. Formatul nu a reuşit să mişte lucrurile înainte, prin ineficienţa sa, acest format a creat condiţii de negăsire a soluţiilor aşa-numitei consolidări a statalităţii transnistrene. Am ridicat şi problema şicanelor care se fac şcolilor româneşti din Transnistria şi am solicitat intervenţia CE.

Am rugat pe preşedintele Consiliului European să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene, având în vedere că suntem în ultimul şi penultimul an al exerciţiului bugetar şi în cazul în care sunt resurse financiare necheltuite, să fie alocaţi accelerării procesului de interconectare energetică a R. Moldova la România. Am vizat varianta Isaccea-Vulcanesti. Avem posibilitatea să creăm alte două linii de aprovizionare cu energie electrică, de câte 400 Kw, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcanesti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro la Isaccea şi 10 milioane de euro în R. Moldova.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.