Raport CSM: Ponta a afectat independenţa justiţiei DOCUMENT

Primul ministru Victor Ponta ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale cu privire la sentinţa din cazul Adrian Năstase, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM.

„Ca premier al României nu este permis să faci afirmaţii că la Înalta Curte sentinţele se dau pe bază de influenţe politice şi că magistraţii sunt influenţaţi de ingerinţe politice”, se arată în raport, potrivit unor surse.

Plenul CSM îşi asumă raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile primului ministru referitoare la condamnarea fostului premier Adrian Năstase.

Potrivit Consiliului, Victor Ponta a afectat, astfel, independenţa justiţiei.

Premierul Victor Ponta s-a arătat ironic joi, când a fost întrebat despre raportul Inspecției Judiciare, adoptat de CSM, care a concluzionat că declarațiile sale despre condamnarea lui Adrian Năstase reprezinte ingerințe în Justiție.

Ponta a comentat că Justiția e „atât de independentă” încât ea nu poate fi influențată „nici de cel care are cheile Justiției”, cu referire evidentă la Traian Băsescu.

„Eu sunt liniștit de faptul că Justiția este atât de independentă încât în mod sigur nu poate fi influențată nici de cel care are cheile Justiției, nici de mine, nici de dvs, de nimeni (…) Nici măcar dacă ai cheile Justiției, ea rămâne independentă”, a spus Ponta.

Şova şi Constantinescu de la Constanţa, următorii pe lista Inspecţiei

În altă ordine de idei, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea sesiza Inspecţia Judiciară şi în cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, pentru declaraţii despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase, scrie jurnalul.ro.

„Am solicitat plenului suplimentarea ordinii de zi cu declaraţiile politicienilor, în special cea a lui Şova. Domnul Ionuţ Matei (vicepreşedinte ICCJ, n.r.) a făcut o solicitare plenului să aibă reacţii ferme faţă de declaraţiile politicianiste”, a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, citat de aceeaşi sursă.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, marţi, la Digi 24, că este de acord cu afirmaţia premierului Victor Ponta, potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.

Totodată, plenul CSM a votat să sesizeze din nou Inspecţia Judiciară în cazul Nicuşor Constantinescu şi Consiliul Judeţean Constanţa,  a informat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, citat de evz.ro care mai spune că se va emite şi  un comunicat de presă pe această temă.

CITEŞTE RAPORTUL

Anterior…

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, pe 7 ianuarie, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase.

Ponta a declarat că Năstase a fost condamnat politic şi că este o victimă a regimului Băsescu.

„Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici”, a declarat premierul Ponta.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiţia nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: „Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că – şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar”.

Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.

Fostul premier a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”.

El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.