Regimul sirian taxează cetățenii pentru a reconstrui casele acoliților

Se estimează că 6,2 milioane de persoane au fost strămutate pe parcursul deceniului de război civil din Siria, care a scufundat țara într-o profundă criză economică și umanitară. Alte 5,6 milioane au fugit și sunt înregistrați ca refugiați.

În 2018, Organizația Națiunilor Unite a estimat costul distrugerii războiului la aproximativ 388 miliarde de dolari, de aproape 20 de ori cât a valorat întreaga economie a Siriei în 2020.

Occidentul a refuzat să plătească pentru ca Bashar al-Assad să reconstruiască Siria. UE și Statele Unite au spus că nu vor sprijini reconstrucția țării până când nu va exista o tranziție politică. Dar Assad a câștigat recent un nou mandat,

Deoarece nu se primesc fonduri internaționale, regimul sirian și-a stabilit propriul impozit pentru finanțarea reconstrucției. În 2012, s-a format un comitet pentru a ajuta la reconstrucția țării, sub controlul vicepremierului și ministru pentru administrația locală Omar Ghalawanji.

Comitetul a strâns din această taxare aproximativ 386 miliarde de lire siriene (307 milioane de dolari), potrivit unei analize a Proiectului de Raport asupra Criminalității Organizate și Corupției.

Dar există puține dovezi că banii au fost cheltuiți exact pentru a ajuta civili care nu au avut niciun răspuns de când au solicitat despăgubiri. Puținele datele disponibile arată că organismul de reconstrucție al regimului a alocat în principal fondurile colectate din impozit… guvernului, ministerelor și instituțiilor publice, ceea ce face imposibilă urmărirea a ceea ce este cheltuit.

Unele dintre fondurile pe care organizațiile internaționale au reușit să urmărească, o mică parte din total, au fost destinate restaurării facilităților militare și a locuințelor pentru forțele guvernamentale.

Chiar și banii cheltuiți pentru civili au fost adesea alocați cu dedicație, pentru cei din zonele pro-guvernamentale.

Aceste descoperiri sunt în concordanță cu cercetările din Centrul Orientului Mijlociu Carnegie, care a constatat că regimul Assad a folosit „reconstrucția selectivă” pentru a-și consolida puterea politică și economică în unele zone, ignorând în același timp clasele sociale mai sărace, pe care regimul le consideră o amenințare.

Mazhar Sharbaji, ofițer în cadrul Unității Consiliile Administrației Locale, un grup de opoziție care monitorizează eforturile de reconstrucție, a declarat că această comisie a regimului Asad „permite plățile banilor extrași din fondurile de reconstrucție în mod explicit către serviciile militare, poliție și securitate, în detrimentul victimelor civile”. Pe scurt, regimul sirian a găsit o nouă cale de a taxa cetățenii pentru organismele de forță care îi asigură perpetuarea la putere.

În 2013, impozitul a fost stabilit ca o taxă de 5% asupra impozitelor directe, cum ar fi vânzarea de bunuri imobiliare și reînnoirea permiselor auto, precum și impozite indirecte, precum TVA și taxe legale.

În continuă căutare de bani, Guvernul a dublat taxa la 10% în 2017, când Zubair Darwish, pe atunci director general al comisiei generale siriene pentru impozite și tarife, promitea, prin intermediul ziarului sirian de stat „Tishreen” că va cheltui banii „pentru a sprijini restaurarea și reconstrucția a ceea ce a fost distrus, precum și pentru a sprijini relocarea familiilor strămutate”.

Păstrarea aparențelor… prin birocrație

Pentru păstrarea aparențelor, s-a implementat un sistem care să permită cetățenilor să solicite despăgubiri unui subcomitet din fiecare guvernare controlată de Assad, care, la rândul său, va depune cereri comitetului central de reconstrucție pentru aprobarea lor.

Dar o analiză a documentelor, reaizată de organizația Finance Uncovered, sugerează că acest lucru nu s-a întâmplat. Datele din surse deschise, dezbateri parlamentare și mass-media de stat indică discrepanțe majore – pe scurt, Guvernul sirian a alocat de atunci circa 380 miliarde de lire siriene în tip ce contribuțiile fiscale au tot crescut, iar diferența indică „evaporarea” a aproximativ  230 milioane de dolari.

Practic, potrivit documentelor analizate de organizațiile internaționale, mai puțin de 10% din fondurile alocate comitetului din 2014 încoace au fost cheltuite pentru reconstrucția caselor cetățenilor, restul fiind direcționat spre ministere și instituții publice, unde a rămas imposibil să se afle cum a fost cheltuită marea parte a sumei colectate de la cetățenii și așa loviți de nenorocirea unui război civil.

Arhitectul sirian Mazhar Sharbaji, care a investigat modul în care țări devastate de război, cum ar fi Libanul, Germania, Japonia și Coreea de Sud, au reușit să se ridice din cenușa războiului, a declarat că acest comitet sirian „a direcționat în mod clar banii oamenilor spre sectoare de securitate militară și spre politic, pe cheltuiala victimelor civile”.

Analiza deciziilor de cheltuieli publicate a arătat că, în 2016, de pildă, comitetul de reconstrucție a direcționat fonduri către sute de membri ai armatei și poliției, pentru modernizarea unor spitale militare sau a aprobat plata pentru reconstrucția caselor aparținând unor forțe militare auxiliare.

Osama Kadi, șeful grupului economic sirian care monitorizează eforturile de reconstrucție, sugerează că taxa de reconstrucție este utilizată pentru susținerea finanțelor guvernamentale.

Comitetul de reconstrucție nu a răspuns la mai multe cereri de comentarii. Un ofițer media din Ministerul Finanțelor îndrumă organizațiile internaționale către Ministerul Informațiilor, care să ofere aprobarea de răspuns, dar acest tip de aprobare nu vine niciodată, notează The Guardian.

Roxana Istudor

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.