Regionalizarea, prioritatea maximă a autorităţilor

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a discutat marţi, 19 martie a.c., la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională, despre modul în care regionalizarea ar putea îmbunătăţi utilizarea fondurilor europene în România.

Johannes Hahn a salutat iniţiativa de a demara un astfel de proces şi s-a arătat interesat de viitoarea sa evoluţie. Comisarul a subliniat că, în proiectarea şi implementarea acestui proces, trebuie avută în vedere, ca principal obiectiv, atragerea efectivă a fondurilor europene, astfel încât cetăţenii români să beneficieze de investiţiile finanţate de Uniunea Europeană.

„I-am prezentat comisarului Hahn care sunt principiile regionalizării. Domnul comisar are acelaşi punct de vedere: că regionalizarea trebuie făcută în România şi trebuie făcută anul acesta. Îi vom trimite în detaliu care sunt proiectele noastre. I-am răspuns la o serie de întrebări legate de faptul că reorganizarea guvernului nu a afectat sub nicio formă capacitatea, funcţionalitatea autorităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene”, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii.

Referitor la procesul de negociere a Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020, Liviu Dragnea a afirmat: „În linii mari, ne-am pus de acord, urmând ca, în perioada următoare, să comunicăm foarte strâns şi orice raport de progres pe care îl vom face în domeniu să-l trimitem comisarului, pentru a fi informat în permanenţă, pentru că trebuie să lucrăm foarte atent, în paralel cu negocierea pentru viitoarea arhitectură a programelor operaţionale”.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre modalitatea de eliminare a riscului dezangajării automate a unor fonduri europene alocate României şi Slovaciei, conform celor stabilite la  Consiliul European din luna februarie a.c.

„Am discutat despre n+3, domnul comisar este unul dintre susţinătorii acestei promisiuni făcute României şi Slovaciei. Ne-a informat că specialiştii din direcţiile pe care le coordonează lucrează la a identifica toate măsurile posibile care pot fi adoptate pentru a atinge acest obiectiv şi anume eliminarea riscului dezangajării automate a unor fonduri din România şi Slovacia, fără a modifica regulamentul. Aşa cum am spus şi în Comisia REGI, România solicită în continuare ca această promisiune care a fost făcută în Consiliul European, la un asemenea nivel, celor două ţări, să fie respectată. Pentru noi este important, pentru că discutăm de sume foarte mari de bani”, a precizat Liviu Dragnea.

„Mesajul meu de vicepremier este că România are capacitatea de a învăţa din greşelile trecute şi vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru cursa absorbţiei de fonduri de la 1 ianuarie 2014. Regionalizarea nu reprezintă un scop în sine, scopul final al procesului este înfiinţarea unor structuri funcţionale. Actualele regiuni de dezvoltare funcţionează mai mult în paralel cu judeţele. Ele nu au identitate regională proprie, nu au forţă decizională, nu au competenţe, nu pot administra proiecte, nu pot asigura o reprezentare democratică a comunităţilor locale”, a afirmat Liviu Dragnea în Comisie.

Potrivit viceprim-ministrului, dezvoltarea durabilă poate fi realizată în România doar prin înfiinţarea de regiuni administrative, modelul actual, cu regiuni de dezvoltare, fiind insuficient pentru acest obiectiv.

Tot ieri, ministrul Dragnea a prezentat acest proiect în cadrul întâlnirilor cu oficiali europeni.

Discuţia cu Danuta Hubner, preşedintele Comisiei REGI, s-a axat pe modul în care România ar putea beneficia de experienţa bogată a Poloniei în ceea ce priveşte regionalizarea şi dezvoltarea regională, reforma sistemului administrativ şi utilizarea fondurilor europene.

„Polonia a făcut regionalizarea exact cu un an înainte de precedentul exerciţiu financiar şi a avut o rată de absorbţie foarte mare. De aceea, am rugat-o pe doamna Hubner să intermedieze o colaborare cu cele două ministere din Polonia – ministerul pentru dezvoltare regională şi cel pentru administraţie publică. A acceptat acest lucru. În plus, am convenit ca un expert în regionalizare din Polonia să vină în România în jur de 10-12 aprilie, să discutăm despre modelul polonez şi despre cum poate fi implementat la noi”, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii.

La întâlnirea cu Constanze Krehl şi Lambert Van Nistelrooij, co-raportori ai Comisiei, cei doi oficiali s-au arătat interesaţi de derularea procesului de regionalizare. Totodată, au apreciat că în acest proces trebuie acordată atenţie dimensiunilor viitoarelor regiuni, care ar putea avea 2-3 milioane de locuitori, astfel încât să nu fie prea reduse.

Vizita la Bruxelles a delegaţiei MDRAP, condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, a avut loc în contextul reuniunii Comisiei REGI a Parlamentului European. Reuniunea are drept scop intensificarea dezbaterilor la nivelul statelor membre şi al instituţiilor europene cu privire la viitorul politicilor regionale şi de coeziune. În cadrul întâlnirilor periodice se dezbat problematici referitoare la accesarea şi derularea Fondului European de Dezvoltare Regională, a Fondului de Coeziune şi a celorlalte instrumente de politică regională ale Uniunii Europene, impactul celorlalte politici ale UE privind coeziunea economică şi socială, dezvoltarea regiunilor periferice, precum şi cooperarea transfrontalieră şi interregională.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.