Regiunile Europei cer bani pentru trecerea la economie verde

Comitetul European al Regiunilor vrea o legătură mai clară între Fondul pentru o tranziție justă și obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

Adunarea europeană a politicienilor locali și regionali și-a adoptat recomandările privind Fondul pentru o tranziție justă, al căror obiectiv este de a sprijini regiunile în confruntarea cu provocările tranziției verzi.

Raportorul Vojko Obersnel, primarul orașului Rijeka, solicită un sprijin ambițios din partea UE, astfel încât nimeni și niciun sat să nu fie uitat în tranziția către o economie dinamică și ecologică, se arată într-un comunicat al Comitetului European al Regiunilor (CoR).

Membrii Comitetului au salutat propunerea Comisiei Europene privind Fondul pentru o tranziție justă și bugetul său recent majorat, de până la 40 de miliarde de euro.

Fondul va fi un instrument-cheie de sprijinire a regiunilor și teritoriilor care trebuie să elimine treptat producția și utilizarea de cărbune, lignit, turbă și șisturi bituminoase sau să-și transforme industriile cu emisii ridicate de dioxid de carbon.

Fondul pentru o tranziție justă este esențial pentru a ajuta regiunile cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon din Europa pe calea către o redresare ecologică, atât în promovarea obiectivului global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, transformând totodată economia lor, cât și în construirea unui viitor mai rezilient pentru comunitățile lor”, a spus Obersnel.

Dar Comitetul European al Regiunilor solicită restricționarea accesului la fond numai pentru cei care se angajează să realizeze obiectivele Pactului verde european și ale Acordului de la Paris, inclusiv obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Pentru noi, este esențial ca Fondul de tranziție să fie nu doar just, ci și echitabil”, a mai spus Obersnel.

De asemenea, CoR apreciază și crearea Platformei pentru o tranziție justă, în cadrul căreia Comitetul se angajează să se implice activ. „Ca orașe și regiuni, dorim să ne facem auzită vocea și să fim implicați strâns în pregătirea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă.

Pandemia ne-a arătat într-un timp scurt că trebuie să ne regândim modelul economic și organizarea comunităților într-un mod mai echitabil din punct de vedere social și durabil”, a mai spus raportorul CoR.

Comisia Europeană a lansat recent Platforma pentru o tranziție justă, care va ajuta statele membre UE să își elaboreze planurile teritoriale și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.