Repere muzicale internaționale: Led Zeppelin

Led Zeppelin a fost o formație rock din Marea Britanie, care este considerată una dintre cele mai cunoscute, respectate și inovatoare trupe ale secolului XX. De-a lungul timpului, a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, excelând în crearea de piese memorabile în toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, dar încorporând adesea în multe din cântecele lor porțiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.

Led Zeppelin a avut o componență unică de patru membri de-a lungul timpului. Cei patru muzicieni sunt: Jimmy Page (chitară, mandolină, Theremin), Robert Plant (voce, muzicuță), John Bonham (tobe, percuții, voce) și John Paul Jones (chitară bas, orgă electronică, melotron, blockflöte, mandolină).

Începând cu 1968, anul formării lor, Led Zeppelin au fost inovatori muzicali în mod constant, fără să piardă, însă, vreodată, pulsul publicului și nici grupul imens de iubitori din toată lumea. Deși sunt mai ales cunoscuți pentru pionieratul lor în genurile hard rock și heavy metal, cei patru muzicieni au introdus constant elemente de blues, rockabilly, reggae, soul, funk, muzică celtică, muzică indiană, muzică arabă, folk, pop și chiar muzică din America Latină, respectiv muzică country în compozițiile lor.

În limba engleză substantivul „lead” înseamnă plumb. Membrii formației doreau să nu existe confuzii, astfel că au adoptat cuvântul „Led” în denumire, pentru a nu fi citit „Lead Zeppelin” sau pronunțat de către americani „leed”. Jimmy Page a pus numele trupei fiind inspirat de vorbele lui Keith Moon, cum că o super-trupă ce i-ar avea în componență pe el (Keith Moon) și pe John Entwistle s-ar prăbuși ca un Lead Zeppelin (dirijabil de plumb). De asemenea, expresia „Lead Zeppelin” era folosită de membrii formației The Who pentru a descrie un concert nereușit: „we crashed like a lead zeppelin” (ne-am prăbușit ca un dirijabil de plumb).

Povestea trupei începe în iunie 1966, când Jimmy Page s-a alăturat formației The Yardbirds, înlocuindu-l pe Paul Samwell-Smith la chitară bas. În scurt timp a trecut la chitară ritmică și Chris Dreja a preluat basul. În luna octombrie a aceluiași an, Jeff Beck părăsește grupul, iar Page încearcă să formeze o super-formație cu Keith Moon și John Entwistle de la The Who, cu Jeff Beck, iar pentru vocal s-a gândit la Donovan, Steve Winwood sau Steve Marriott. Grupul nu s-a mai format dar Page, Beck și Moon au înregistrat un cântec împreună, respectiv ”Beck’s Bolero”, care va apărea pe albumul ”Truth” din 1968 al lui Jeff Beck. La sesiunea de înregistrări a participat și basistul John Paul Jones (pe numele său adevărat John Richard Baldwin). Acesta i-a spus lui Page că ar fi interesat să colaboreze cu el în proiectele viitoare.

La vremea când formația s-a desființat (prin iulie 1968), Jimmy Page a rămas cu numele trupei, cu un contract de înregistrări, dar și cu o serie de angajamente neîndeplinite. Astfel a apărut formația New Yardbirds, cu care chitaristul dorea să efectueze un turneu în Peninsula Scandinavă. Trupa a fost primită cu apatie și indiferență de publicul britanic, astfel membrii fiind nevoiți să traverseze oceanul, unde, după editarea albumului de debut, dobândesc în scurt timp consacrarea, fiind recunoscuți drept cei mai de seamă ”succesori artistici” ai fostului grup Cream, în care a activat și Eric Clapton (chitară, vocal). Simultan, cei patru ”zep” constituiau principalii rivali ai formației Jeff Beck Group.

Pe acest prim album, considerat de specialiști ”sofisticat dar plin de energie”, se regăseau două piese importante: ”Communication Breakdown” și ”Dazed and Confused”.

Al doilea LP a constituit, bineînțeles, o augmentare în plan componistic și interpretativ a debutului, incluzând și bine-cunoscuta ”Whole Lotta Love”. Chiar dacă al treilea album (”Led Zeppelin III”) a avut la bază stilul hard rock, el a inclus piese folk, cum ar fi ”Friends”, ”Gallows Pole”, ”Bron-Y-Aur Stomp”, dar și o superbă piesă blues minor, ”Since I’ve Been Loving You”.

După aproximativ un an, pe al patrulea album apărea viitorul hit internațional ”Stairway to Heaven”, una dintre cele mai reușite înregistrări ale grupului. Următorul album, ”Houses of the Holy”, editat în anul 1973, demonstrează dorința formației, de acum cu o popularitate uriașă în întreaga lume, de a explora cât mai multe și mai diverse stiluri, plecând de la rock-ul plin de vigoare la reggae, pseudo-soul, până la baladele folclorice. Având parte și de un impresar competent, Peter Grant, formația și-a consolidat o reputație stabilă în rândul publicului iubitor de muzică rock.

Această reputație nu s-a datorat numai activității neîntrerupte și a fidelității componenților față de grup, ci și a simplului fapt că Led Zeppelin nu a apărut niciodată pe micul ecran (bineînțeles, în afară de muzicalul ”The Song Remains The Same”), de asemenea neavând niciun disc single oficial. Trupa și-a concentrat exclusiv eforturile în realizarea unor LP-uri și în domeniul apariției pe scena concertelor publice. Astfel, formația tindea să editeze câte un album o dată la 18 luni — un timp mai mult decât suficient pentru a cizela fiecare piesă cu grijă. Planificându-și cu mare atenție fiecare turneu, fiecare concert, Led Zeppelin își dozează astfel aparițiile — pe disc sau pe scenă—, încât ele să constituie evenimente muzicale așteptate cu interes crescând, de către o audiență care creștea continuu. Asemenea grupului The Who, Led Zeppelin realizează combinația perfectă a grupului de trei instrumente cu vocea solistică.

În anul 1974, formația și impresarul său întemeiază casa de discuri Swan Song sub auspiciile firmei Atlantic Records. Coloana sonoră a filmului ”The Song Remains The Same” este constituită în principal din piesele albumului ”The Song Remains The Same” editat în anul 1976. Albumul ”In Through The Out Door”, a fost, din păcate, ultima realizare a grupului în componența inițială, deoarece, în 1980 moare bateristul John Bonham. În memoria acestui uriaș și virtuoz muzician, formația înregistrează albumul ”Coda”, cu ajutorul bateristului Kenny Jones, de la The Who.

În 1980, urmând morții neașteptate a lui Bonham, Led Zeppelin a încetat a exista, iar membrii principali ai trupei, Jimmy Page și Robert Plant au început cariere individuale.

După acest moment, primul proiect important al membrilor trupei a fost ”Honeydrippers”, pe care Plant l-a creat în 1981. Grupul a cântat cu Page la chitară, alături de muzicieni și prieteni ai lui Plant și Page, printre care Jeff Beck, Paul Shaffer sau Nile Rodgers. Plant și-a schimbat stilul , orientându-se mai mult spre stilul R&B.

În 1982, a urmat o reeditare a albumului ”Coda”, o colecție de track-uri din cariera trupei nemaiauzite până atunci. A inclus și două înregistrări ale trupei din show-ul de la Royal Albert Hall, din 1970, dar și un solo intrumental al lui Bonham, reorchestrat cu efecte electronice ce Page, care se numește ”Bonzo’s Montreux”.

În 13 iulie 1985, Page, Plant și Jones s-au reunit pentru concertul Live Aid la JFK Stadium, în Philadelphia, unde au cântat acompaniați de Tony Thompson și Phil Collins, dar și de basistul Paul Martinez.

Cei trei s-au reunit din nou la 14 mai 1988, pentru concertul aniversar de 40 de ani al Atlantic Records, împreună cu fiul lui Bonham, Jason, la tobe. Acolo au cântat ”Stairway to Heaven”.

Primul box set Led Zeppelin a fost lansat în 1990 și a inclus o versiune a piesei ”Travelling Riverside Blues”. Piesa a ajuns pe locul șapte în Billboard Album Rock Tracks. Al doilea box set Led Zeppelin a apărut în 1993, conținând toate înregistrările de studio dar și câteva înregistrări live.

În 1995, Led Zeppelin a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame de Steven Tyler și Joe Perry de la Aerosmith. În 1997, Atlantic Records a editat un single cu piesa „Whole Lotta Love” în SUA și Marea Britanie, care s-a clasat în topuri pe locul 21.

În 2003 a fost editat un triplu album live — ”How the West Was Won” și ”Led Zeppelin DVD”.

În 2007, Atlantic/Rhino and Warner Home Video a anunțat că trei noi titluri Led Zeppelin urmează a fi lansate — ”Mothership”, ”The Song Remains the Same” și un nou DVD. În același an, la 10 decembrie, Lad Zeppelin se reunește pentru Ahmet Ertegun Tribute Concert la O2 Arena în Londra, cu Jason Bonham la tobe. Potrivit Guinness World Records 2009, Led Zeppelin a stabilit recordul mondial pentru „cel mai mare număr de bilete solicitate la un concert”.
Un film despre performanța de la O2 Arena, ”Celebration Day”, a avut premiera la 17 octombrie 2012. Filmul a avut încasări de 2 milioane de dolari într-o singură noapte, iar albumul live a ajuns pe locul 4 și 9 în topurile muzicale din Marea Britanie, respectiv SUA.

În 2014, au fost remasterizate primele cinci albume ale trupei, seria Led Zeppelin I-IV, precum și albumul House of Dolly, pentru ca în 2015 să fie lansate pe piață și ultimele discuri din colecția ”zeppelinilor”: Physical GraffitiPresenceIn Through the Out Door,  Coda.

Toate acestea sunt însoțite și de variante Deluxe  pe care sunt incluse piese, fotografii nelansate vreodată.

 Spre finalul lui 2015, apare compilația  Mothership, cu reorchestrări ale unor piese celebre iar în 2016 se relansează   seria aparițiilor BBC  cun disc-bonus pe care sunt incluse nouă piese nedifuzate vreodată printre care și acest Sunshine Woman”.

Anul acesta, pentru a aniversa 50 de ani de la înființarea trupei cei trei membri încă în viață, Jimmy Page, Robert Plant și John Paul Jones vor lansa  o carte-album  foto precum și  o versiune remasterizată a  concertului How the West Was Won, triplu-album apărut prima dată în 2003.

Pe  21 Aprilie 2018, Led Zeppelin înregistrează maxi-single-ul  „Rock and Roll (Sunset Sound Mix)”/”Friends (Olympic Studio Mix)”, prima lor colaborare în ultimii 21 de ani.

Muzica formației Led Zeppelin continuă să fie ascultată cu mare plăcere, să se vândă foarte bine și să exercite o influență importantă asupra muzicii rock contemporane. Grupul a vândut peste 300 de milioane de albume în întreaga lume, incluzând 110 milioane de albume vândute doar în Statele Unite ale Americii.

Sursa text: AGERPRES

Foto: Time&Twitter

Alte detalii: Led Zeppelin

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.