Resuscitarea TAROM: 4 aeronave noi până la sfârșitul anului și reluarea curselor către China și SUA vor fi reluate

TAROM va avea patru noi aeronave până la sfârșitul anului, iar cursele către China și SUA vor fi reluate, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

„Până la sfârșitul lunii iunie vom avea două aeronave noi care vor intra în flota TAROM, ca să înlocuiască cele două Airbus-uri care au fost retrase, iar până la sfârșitul anului acesta vom mai achiziționa încă două aeronave în leasing operațional, care vor deservi lungul curier. Deci, vom avea patru aeronave la TAROM: două până la sfârșitul lunii iunie, aeronave de mediu curier, și alte două aeronave, care vor deservi lungul curier, până la sfârșitul anului”, a precizat Cuc, la TVR1.

Șeful de la Transporturi a afirmat că tot în acest an TAROM intenționează să reia zborurile către China și SUA.

Potrivit sursei citate, TAROM are nevoie în momentul de față de o regândire a conceptului de business, iar managementul actual al companiei lucrează la acest lucru.

„Ne-am concentrat pentru a lua aceste două aeronave până la sfârșitul lunii iunie pentru a putea gândi bugetul TAROM ca să închidem pe zero, fără nicio pierdere. Totodată, acest concept de business trebuie să fie unul activ care să preîntâmpine concurența de pe piața internă și externă pe care o are TAROM, dar și o nouă interfață electronică. Cea de-a treia componentă vizează departamentul tehnic. Avem un departament tehnic care trebuie să învețe să deservească la TAROM și reviziile pe care le fac alte companii în hangar, avem posibilitatea aceasta. Suntem compania care are un hangar pe Aeroportul Henri Coandă și putem presta servicii, nu trebuie să prestăm servicii doar pentru aeronavele din flota TAROM”, a explicat Cuc.

Șeful de la Transporturi a afirmat că TAROM este un simbol național, este „proiectul său de suflet” și de aceea își dorește să devină o companie competitivă.

„TAROM este un simbol național, iar pentru mine este proiectul de suflet. În cursul anului trecut, am fost secretar de stat la MT și am avut în coordonare domeniul aerian. Am început evaluarea TAROM încă de la acel moment, pentru că am văzut că toți indicatorii de performanță ai managementului de la acea vreme nu fuseseră nici monitorizați și nici atinși. În luna martie, am demis managementul de la TAROM, care, din punctul meu de vedere, stătea pe sume foarte mari la acea companie și nu își justifica sub nicio formă veniturile.(…) TAROM nu este o companie falimentară, ci una care a fost prost manageriată. Acest prost management a atras după sine și situațiile financiare de rigoare la sfârșitul anului financiar”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a explicat modul în care fostul management al companiei a gestionat retragerea celor două aeronave Airbus și care a adus ulterior pierderi companiei prin anularea mai multor curse ale TAROM.

„Încă din luna martie se știa că în octombrie și noiembrie trebuie să retragem două Airbus din uzul comercial. Eu cred că trebuia să avem o atitudine proactivă, nu trebuia să așteptăm să vină luna noiembrie ca să căutăm două aeronave, ci trebuia să căutăm acele aeronave încă din luna mai sau iunie, ca în momentul în care le-am retras să avem ce să punem în loc. Au murit mai multe curse, dar nu numai din cauza retragerii aeronavelor, ci și din cauza managementului de la direcția comercială, neluându-se în calcul reînnoirea celor două aeronave și neprinderea în bugetul TAROM a sumelor necesare. Actualul management a depus însă eforturi colosale”, a subliniat Răzvan Cuc.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.