”Reuniune de clasă” a vedetelor

Sala de Marmură a Cercului Militar Național, cu distincția sa venind din alt secol, unul al eleganței desăvîrșite, a devenit în ultima vreme gazda ideală pentru cele mai strălucite evenimente aniversare din muzica noastră ușoară. Meritul îi revine generalului Cătălin Zisu, mare iubitor și cunoscător de artă, aflat în fruntea instituțiilor de cultură ale Armatei.

De această dată, vegheați de cariatidele aurite și anunțați solemn de trompeții regimentului de gardă, și-au sărbătorit două decenii de carieră fructuoasă, precum și lansarea a două noi albume discografice Alina și Romeo Negoiasă, liderii îndrăgitei formații Alesis.

De această dată ei au gîndit un eveniment concentrat, fără ceilalți membri ai formației, alături de care cîntă pe scenă, dar i-au convocat pe dansatorii trupei proprii de dans, precum și pe colaboratorii apropiați, cu care au împărțit atîtea succese. În rîndul acestora din urmă se numără orchestratorul Cristian Duțu, compozitorul și maestrul de sunet Marius Cristi Popa (prezent pe albume cu două creații, ”Pentru iubire” și ”Inima mea nebună”), Romi Rus (masterizare).

În sală s-au aflat și textierii celor cîteva melodii la care versurile nu sînt semnate tot de compozitorul Romeo Negoiasă și anume Angela Mihai, Constantin Triță, Valer Popean, Emil Almășan, Miruța Korneth, Boris Ioachim, Dorina Omota, Mariana Eftimie Kabbut, Rodica Constantinescu, Andrei Brînași, Nicolae Nicoară Horia, precum și acordeonistul Paul Stîngă (a nu se confunda cu directorul casei de discuri Eurostar, muzicianul și producătorul cu același nume!), cu intervenții în cîteva piese.

De fapt, este vorba de două albume, practic, de autor, fiindcă Romeo Negoiasă, din cele 35 de cîntece, semnează muzica la 33 și versurile la 19! Se cuvine de asemenea subliniată apăsat colaborarea în două piese (”Bine ați venit!”, ”Am să-ți fur iubirea toată”) cu extrem de valoroasa orchestră a Fraților Advahov, de la Chișinău.

Artiști de mare talent, Alina și Romeo Negoiasă sînt originari din Cîmpina, avînd acolo un studio performant de înregistrări muzicale. I-am cunoscut în postura de membri ai formației lui Paul Surugiu-Fuego, în Sala Mare a Teatrului Național din Capitală, și de atunci n-au încetat a mă uimi și cuceri cu profesionalismul lor, cu ambiția și pasiunea puse în fiecare apariție. Povesteam cîndva, amuzat, că aparițiile mele TV cele mai numeroase (eram bogat dacă primeam cîțiva euro pentru fiecare!) au fost alături de Alesis!

Este vorba de video-clipul superbului cîntec ”Mi-e dor de Bucureștiul de-altădată” (de neînțeles cum nimeni de la Primăria Capitalei n-a remarcat acest cîntec, preferîndu-se, ca ”imnuri” ale Bucureștilor, tot felul de refrene hip-hop…), filmat la restaurantul basarabean ”Vatra neamului” de la Balotești, video-clip care s-a difuzat de-atunci de sute sau chiar mii de ori pe toate posturile TV.

Îi aveam alături în acele imagini pe Irina Loghin, Mirabela Dauer, Gheorghe Turda, Florentina Satmari, Marius Cristi Popa. Albumele lansate acum, ”Refrenele iubirii” și ”De pahar, de dulce-amar”, poartă numerele 8 și 9 în discografia Alesis, anterior Alina și Romeo propunîndu-ne, pe lîngă discuri originale, unul de colinde alături de Irina Loghin, altul împreună cu faimoasa orchestră ”Lăutarii” de la Chișinău (dirijor Nicolae Botgros), precum și un ”Best of” incluzînd cele mai mari succese.

Cum spuneam, Alesis a gîndit în detaliu acest spectacol aniversar, desfășurat într-adevăr în fața unui public…ales și cunoscător. Astfel, după colajul audio pe care s-a făcut primirea publicului, pe ecrane au fost proiectate diverse imagini, videoclipurile extrem de reușite ale melodiilor ”Flori de liliac” și ”Iarba” (faza cu fluturele care a luat parte benevol la filmare rămîne antologică!), precum și un film cu fotografii și colaje audio, fiindu-ne reamintite șlagăre Alesis, între ele cel despre care am scris mai sus, ”Mi-e dor de Bucureștiul de-altădată”, precum și filmări alături de orchestra ”Lăutarii”.

În felul acesta s-a realizat o perfectă intrare în subiect, după care Alina și Romeo Negoiasă i-au salutat pe toți cei prezenți cu piesa concepută parcă pentru un asemenea moment, ”Bine ați venit!”, înregistrată alături de orchestra Fraților Advahov și inclusă pe albumul ”De pahar, de dulce-amar”.

Extrem de muzicali, dotați cu voci de excepție și obișnuiți cu recitaluri lungi, cei doi protagoniști au impresionat pe parcursul serii printr-un colaj de valsuri, tangouri și alte piese pe ritmuri clasice, cu dansatorii Alesis alături (ce momente încîntătoare!), cu un alt colaj alcătuit din piese de referință de pe albumul ”Refrenele iubirii” (”Flori de liliac”, ”Iarba”, ”Și macii plîng de dorul tău”), cu un alt colaj cuprinzînd apariții din diverse emisiuni TV (cu secvențe din albumul ”De pahar, de dulce-amar”), cu refrene de mare succes cum ar fi cele ale melodiilor ”Ie românească” (cu care au apărut în atît de vizionata emisiune de la TVR2 ”Drag de România mea” a lui Paul Surugiu-Fuego) și ”Am să-ți fur iubirea toată”. Glasul excepțional al Alinei Negoiasă, unul dintre cele mai frumoase din muzica noastră ușoară, dar și populară, a pus tulburător în valoare compoziția de tip Sanremo a soțului său, ”Aș vrea”, căreia îi prevăd un viitor strălucit , atît în clasamentele muzicale, cît și în inima melomanilor.

Cum spuneam în titlu, între sutele de spectatori a existat, cum spun francezii, ”un parter de vedete”, între care i-am remarcat pe compozitorul Mircea Drăgan, veteranul Vasile Menzel (actorul-cîntăreț-scriitor-compozitor împlinește 80 de ani), Adrian Daminescu, Alexandra Cepraga, Doina și Ionuț Dolănescu, Irinuca Iris, frumoasa fiică a Irinei Loghin, împreună cu soțul Bogdan (Alina și Romeo Negoiasă sînt nașii lor de cununie), promotorii Livia și Ioan Gauzin, Ileana Șipoteanu, violonistul Ștefan Cigu, tenorul Octavian Dobrotă, toți întreținîndu-se cordial cu col. Cristian Dorca, directorul Cercului Militar Național.

Dintre personalitățile prezente au ținut să spună cîteva cuvinte despre cuplul muzical sărbătorit Corina Chiriac, Paul Surugiu-Fuego (care le-a dăruit Aleșișilor o colecție de cărți poștale cu reproduceri ale unor picturi zugrăvind Bucureștii de-altădată), Irina Loghin (colegă dragă și respectată, alături de care au străbătut lumea), binecunoscuta TeoTrandafir, realizatoarea-prezentatoare de la Kanal D, Matilda Pascal Cojocărița, Ianna Novac (în ciuda faptului că era însărcinată în luna a șaptea!), compozitorul Jolt Kerestely (le-a compus celor de la Alesis o piesă), Iuliana Marciuc, Gheorghe Turda, Adrian Enache, Rareș Borlea-Raoul ( în prezent interpretul-compozitor este și co-prezentator al emisiunii ”Familia Favorit” de la Favorit TV), Marcel Pavel, actorul Sandu Pop (îndrăgitul ”Văr Săndel” de la Etno TV și din spectacolele de divertisment), Stela Enache, Cornelia Rednic, realizatoarea TV Florentina Satmari. Cu mult interes a fost urmărită intervenția domnului general locotenent Dr. Cătălin Zisu.

Acesta a trecut în revistă evenimentele pe care dînsul le-a organizat la Cercul Militar Național – omagierea lui Dan Spătaru, a compozitorului Dumitru Lupu (cu participarea soliștilor Ileana Șipoteanu, Gabriel Dorobanțu, Daniel Iordăchioae), lansarea cărții ”Marina Voica, drum spre legendă”, sărbătorirea la 85 de ani a compozitorului Jolt Kerestely (aceste trei din urmă evenimente beneficiind de acompaniamentul orchestrei reprezentative a Armatei, dirijor col. Aurel Gheorghiță), cu lansarea unui CD editat de casa de discuri Eurostar.

Cu acest prilej, dînsul a reînnoit invitația adresată tuturor celor prezenți de a lua parte la inaugurarea unui monument al muzicii românești, unic poate chiar în lume, realizat de asemenea de instituțiile de cultură ale Armatei și cinstind memoria a peste 500 de maeștri ai muzicii românești, din toate genurile și din toate timpurile. Omagiind realizările și prestația formației Alesis, dînsul le-a oferit Alinei și lui Romeo Negoiasă  o onorantă Diplomă de excelență din partea Instituțiilor de cultură din Armata României, al cărei text a fost citit de colega noastră, Oana Georgescu.

În panoplia oricărui artist un asemenea trofeu reprezintă o încununare a carierei și foarte puțini sînt cei care o dețin. Firește, finalul a fost apoteotic, cu mulțumiri, urări, fotografii de grup, autografe (a existat și un stand al editurii ProUniversitaria, cu volume cu tematică muzicală), compoziția Alesis ”La mulți ani!”, reluată în cor de toată sala, și firește un cocktail de zile mari, care a concluzionat perfect o seară cu adevărat ieșită din comun. Mai ales că la final a fost anunțată marea surpriză, toți cei prezenți primind în dar cele două albume noi-nouțe ale formației Alesis, cărora le prevedem de pe acum tiraje-record, asemenea celor șapte anterioare!

 

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.