Revolutia fiscala PSD-ALDE: Joburile de la stat-mult mai avantajoase decat cele din privat
In cele mai multe dintre cazuri, salariile din sistemul public sunt mult mai mari decat cele oferite de antreprenorii privati, iar performantele cerute la locul de munca sunt, adesea, mult mai reduse, Romania fiind constat pe ultimul loc din Europa, in privinta calitatii serviciilor publice. Astfel ca, la stat se dau bani mai multi, pe munca mai putina. In prezent, 1 din 5 romani lucreaza in sistemul public, adica aproximativ 1.2 milioane de oameni.
Chiar daca aplicarea noii Legi a salarizarii reduce lefurile unor angajati ai statului, acesta ramane lider de clasament, in topul celor mai darnici angajatori. In timp ce nivelul salarial din mediul privat este stabilit liber, in piata, prin cerere si oferta, in privat este nevoie doar de o decizie a guvernantilor pentru a mari lefurile si Voila!
Oamenii de afaceri se plang ca foarte multi angajati sunt tentati sa treaca din sectorul privat in cel public datorita cerintelor mult mai reduse la locul de munca, dar si al veniturilor mai consistente. Acestia sustin ca afacerile pe care le dezvolta contribuie la bugetul de stat, formand 80% din PIB, deci chiar ei sustin salariile celor din sistemul public.
Avem 1.2 milioane de bugetari si 3.5 milioane de angajati in domeniul privat. Chiar daca in ultimii ani nu a crescut numarul angajatilor, s-au majorat in schimb cheltuielile de personal ale statului, adica au crescut bugetele de salarii: de la 58 miliarde de lei in 2016, la 81 miliarde de lei in 2018, dupa majorarile de la 1 ianuarie.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, declara ca:”Oamenii din sectorul privat pleaca in sistemul de stat. Un inginer constructor de birou in privat era platit cu 6.000 de ron, iar in public i-au oferit 9.000 de lei si s-a mutat. E foarte interesant cat vor costa constructiile in domeniul public cu astfel de salarii si cat vor costa in raport cu cele facute in sectorul privat care incearca sa lupte cu astfel de salarii.”
Legea salarizarii a inclinat mult banata preferintelor catre stat
Potrivit Sorinei Donisa, CEO la o firma de HR, in perioada de propunere si intrare in vigoare a Legii salarizarii, desi recrutase oameni pentru a-i angaja in domeniul privat, acestia s-au reorientat catre stat: „Anul trecut, in momentul in care au fost deciziile si s-au vehiculat informatii ca vor creste salariile la stat, am intalnit pe piata situatii ..desi persoanele pe care le am recrutat au ajuns pana in faza de ofertare si s-au razgandit in ultimul moment pentru ca au gasit o varianta la stat.
Sunt cei care cauta siguranta pe termen lung, job-ul e sigur pe termen lung si in primul rand e timpul liber si presiunea la munca. e stiut ca in mediul privat se pune accent pe performanta: se dau bonuri de performanta dar pentru asta trebuie sa dai ca sa primesti.”a declarat aceasta.
„Bugetarii traiesc mai bine”
O persoana, cunoscatoare ai fenomenului, a declarat pentru stirile ProTv: „Eu lucrez la stat, am fost la privat. La stat am 1.600 de lei, am plecat de la privat ca aici sunt mai multi bani. Sotul meu lucreaza la stat, eu zic ca e mai bine. Bugetarii traiesc mai bine, chiar am o vecina, femeie de serviciu la spital, are 3.000 de lei salariu. Va spun serios, iau bani mai frumosi ca noi. Eu am muncit 40 de ani si am iesit cu 100 de lei pensie, iar acum abia am 600 de lei.”
Cateva exemple comparative
Un paznic angajat la stat in Cluj Napoca, ajunge la un salariu de baza cuprins intre 2.400 si 3.000, in functie de vechime, conform datelor publice de pe site-ul institutiei. Pentru aceeasi sluja, insa, in anunturile de angajare ale antreprenorilor din mediul privat, se ofera salariul minim pe economie.
Un alt caz este al arhitectului sef din Focsani, al carui salariu 12.000 de lei brut lunar, la stat, in timp ce multi arhitecti din domeniul privat au si salarii brute de maximum 3.000 de lei pe luna.
Un contabil bugetar din Targu Jiu are un salariu de baza de 5.339 de lei net, in timp ce acelasi post in mediul privat ofera o leafa lunara de aproximativ 4.000 de lei net.
Sursa: manager.ro