Robert Marius Cazanciuc, propus de Ponta în funcţia de ministru al Justiţiei

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că îl propune pe Robert Cazanciuc, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, în funcţia de ministru al Justiţiei. Premierul a specificat că propunerea i-a fost prezentată, în această diminieaţă, preşedintelui Traian Băsescu şi a acceptat-o. Ponta a explicat că a făcut această alegere pentru echilibru în sistemul de Justiţie.

„Îi mulţumesc dl. Robert Marius Cazanciuc că a avut această alegere. M-am gândit la multe persoane, însă aceasta este propunerea pe care o propun preşedintelui Traian Băsescu. De dimineaţă l-am sunat pe preşedinte şi l-am informat, nu a avut niciun fel de obiecţie”, a declarat premierul Victor Ponta joi, după şedinţa CSM.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că CSM a luat act în unanimitate de demisia lui Robert Marius Cazanciuc din magistratură.
Robert Marius Cazanciuc a demisionat, joi, din funcţia de procuror la CSM pentru a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei.

Robert Marius Cazanciuc a fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe pe data de 21 mai 2012. A mai îndeplinit funcţia de Secretar General în MAE în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012.

Robert Cazanciuc şi-a început cariera profesională în anul 1995, în urma absolvirii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Până în anul 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, responsabil cu supravegherea urmăririi penale. A absolvit în 1996 şi Institutul Naţional al Magistraturii.

Din 1998 Robert Cazanciuc s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media. În această calitate a contribuit la constituirea primului birou de relaţii cu presa – ca structură distinctă – în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.

În perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF.

În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, calitate în care a elaborat şi susţinut, în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, planurile de acţiune care au vizat implementarea angajamentelor asumate de România. Departamentul a urmărit şi verificat modul de implementare a programelor finanţate de către Banca Mondială.

În anul 2005 Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 2009 Robert Cazanciuc a absolvit şi Masterul de Securitate judiciară al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, a beneficiat de câteva cursuri de formare şi vizite de studiu în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii.

Printre experienţele sale profesionale se numără: organizarea „Conferinţei procurorilor generali europeni” (Bucureşti, Palatul Parlamentului, mai 2001), coordonarea conferinţei „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene – Informare şi comunicare – Forme de prevenire a fraudei” (octombrie 2003), coordonarea grupului de lucru ce a elaborat împreună cu Asociaţia română de comunicaţii audio-vizuale, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, „Proiectul legii privind asigurarea transparenţei în acordarea fondurilor de publicitate” (octombrie 2004), coordonarea echipei de organizare a conferinţei internaţionale „Specificul reformei penitenciare in perspectiva integrării în Uniunea Europeană”, PHARE 2003 (Bucureşti, Palatul Parlamentului, mai 2005), membru al echipei de lucru pentru elaborarea si implementarea proiectului „Strategia de comunicare şi relaţii publice a sistemului judiciar” (februarie 2007), coordonarea Comitetului de organizare al celui de-al treilea Summit Mondial al Procurorilor Generali (februarie 2008 – martie 2009).

Robert Cazanciuc a predat Comunicare şi relaţii publice la Şcoala Naţională de Grefieri şi la Institutul Naţional al Magistraturii din 2007 până în 2009. În 2007 a fost responsabil pentru formarea purtătorilor de cuvânt magistraţi în relaţiile cu mass-media, susţinând 12 seminarii cu participarea unui număr de 250 magistraţi.

Este autor al lucrărilor „Republicarea actelor normative concomitent cu actul de modificare sau completare” – Revista de Drept Public nr. 2/2005 şi „Colecta Publică” – Revista Pro Lege nr. 3/2005 şi coautor al lucrărilor „General şi particular în formarea purtătorului de cuvânt magistrat”, Editura Hamangiu, 2007, „Relaţii publice şi comunicare – Ghid practic pentru grefieri” – Şcoala Naţională de grefieri, 2008.

Apreciază arta fotografică şi cea tradiţională. S-a născut la 26 noiembrie 1971 la Ploieşti, judeţul Prahova, este căsătorit şi are doi copii. Vorbeşte fluent limba engleză.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.