România are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro în reţelele electrice de distribuţie

România are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro pentru înlocuirea reţelelor de distribuţie vechi, care au durata de viaţă depăşită, a declarat, joi, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, în conferinţa „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

„În acest moment, reţeaua de distribuţie şi transport din România este peste 60% cu durata de viaţă îndeplinită, adică este o structură relativ veche. Dacă e să traducem acest lucru în cifre, comparat cu media ţărilor central şi est europene, SAIDI – durata medie de întrerupere pe an de consumator – este sub 100 de minute, iar în România este 270 de minute. Aceasta se traduce relativ simplu: există o nevoie evidentă de investiţii masive de infrastructură”, a spus Stancu.

El a arătat că, din evaluările Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), este nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro doar în reţelele de distribuţie care au durata de viaţă depăşită.

„În mod normal, din motive obiective de limitare a capacităţii în piaţă, distribuitorii din România ar putea realiza între 350 şi 400 de milioane de euro pe an, ceea ce s-ar traduce la o perioadă de peste 25 de ani de recuperare a gap-ului tehnologic”, a precizat şeful Electrica.

El a adăugat că aceste investiţi vor avea impact şi asupra tarifelor, iar soluţia ar trebui să fie definirea cât mai rapid a consumatorului vulnerabil.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.