România este pregătită să găzduiască mai mulţi militari americani

Încă înainte de anunţul oficial al retragerii unei treimi din numărul militarilor americani din Germania, Polonia şi România şi-au exprimat dorinţa de a găzdui o parte dintre aceştia.

Polonia a fost într-o poziţie avantajoasă, iar Statele Unite vor suplimenta, în primă fază, efectivele militare în Polonia, în baza unui acord semnat de preşedintele Donald Trump cu omologul polonez, Andrzej Duda, din toamna anului trecut.

La începutul lunii, Ambasada SUA din Polonia a anunţat că au fost finalizate negocierile pentru Acordul îmbunătăţit de cooperare în domeniul apărării (Enhanced Defense Cooperation Agreement – EDCA), care asigură cadrul legal, financiar şi de infrastructură pentru a aprofunda cooperarea în domeniul apărării.

În baza acestui acord, SUA s-a angajat să trimită, în viitorul apropiat, încă 1.000 de militari, alături de cei 4.500 care sunt desfăşuraţi deja în Polonia.

Aceştia vor fi în regim rotaţional, iar pe viitor vor fi dezvoltate şi alte capabilităţi militare.

Polonia va asigura sprijin logistic şi financiar pentru următoarele proiecte importante ale armatei SUA: crearea unui comandament înaintat american de divizie, a unei unităţi de informaţii şi recunoaştere a forţelor aeriene folosind dronele MQ9 Reaper, construirea unor centre de debarcare a tehnicii şi de sprijin a forţelor, a unei capabilităţi a forţelor pentru operaţii speciale şi a infrastructurii pentru o brigadă blindată, o brigadă de elicoptere şi a unui batalion de sprijin.

După cum se observă, costurile statului polonez sunt considerabile. Încă din vara anului trecut, oficiali din Ministerul polonez al Apărării au venit cu un plan în care arată disponibilitatea ţării lor de a cheltui până la 2 miliarde de euro pentru construirea unor facilităţi militare americane, dar încă nu este finalizat un calcul, conform presei interne.

La aceştia se adaugă cei aproape 20 de miliarde de dolari, care au fost cheltuiţi sau urmează să fie în cadrul programelor de achiziţii.

Generalul James C. McConville, şefului Forţelor Terestre ale Armatei SUA, a declarat, pe 7 august, la sediul MApN, că America are în plan să rotească mai multe forţe în estul Europei, în special în România.

Declaraţia a fost salutată de oficialii români, dar nu au fost date publicităţii două elemente esenţiale: câţi militari americani şi ce costuri vor fi suportate de România.

Comparând cu Polonia, şi România are un proiect, ce se întinde pe 10 ani, de două miliarde de euro, pentru modernizarea bazei militare de la Kogălniceanu.

La capitolul achiziţii, ţara noastră a cumpărat, de aproximativ opt miliarde de euro, echipamente militare americane. Mult mai mulţi vor fi cheltuiţi şi în viitor, deoarece nevoile armatei sunt mari.

Toate astea arată că şi România este pregătită pentru a primi mai mulţi militari americani, doar un acord suplimentar pentru a pune bazele acestei acţiuni lipseşte, în acest moment.

România găzduieşte deja aproximativ 1.500 de militari americani, în special la Kogălniceanu, Deveselu şi comandamentele NATO din ţara noastră.

Chiar dacă generalii americani au explicat retragerea militarilor din Germania, motivând raţiuni strategice, Donald Trump a declarat că o cauză este refuzul Germaniei de a creşte cheltuielile pentru susţinerea militarilor americani şi asigurarea a două procente din PIB pentru apărare.

Numărul suplimentar de militari americani asigură garanţii suplimentare de securitate, dar, după cum se vede, vine şi cu costuri considerabile.

În anii trecuţi, investiţiile din apărare au reprezentat şi 40 de procente din totalul investiţiilor la nivel naţional, dar acest lucru nu poate fi continuat pe termen lung, deoarece există presiuni din partea societăţii civile şi pentru alte domenii, cum ar fi infrastructura, sănătate, învăţământ, mediu etc.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.