România nu va intra în Schengen: Raportul MCV va fi negativ

România și Bulgaria nu vor fi „probabil” primite în Schengen, din cauza raportului MCV, care va fi negativ, a declarat, ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, la RFI.

Întrebat la RFI de ce acum două luni, la București, premierul Ayrault declarase că România e gata să intre în Schengen cu frontierele aeriene, iar acum Franța se opune deschiderii spațiului Schengen, ministrul a răspuns :

„Așteptam un raport de la comisia europeană, asa numitul mecanism de verificare ca să știm care sunt eforturile făcute de cele două țări pentru securizarea frontierelor. Speram că va fi un raport pozitiv, dar se pare că nu va fi un raport pozitiv. Nu Franța va fi împotriva aderării, pentru că aderarea la spațiul Schengen trebuie aprobată în unanimitate de cele 28 de țări. Azi credem că cele două țări mai trebuie să facă eforturi”.

Ministrul francez spune însă că „salută” însă eforturile făcute de guvernul Ponta.

„Alte guverne de la Bucuresti , în trecut, nu au făcut eforturi pentru integrarea romilor în propria țara. Franța e alături de România pentru a mobiliza fonduri europene care să însoțească eforturile făcute de guvernul Victor Ponta”, a spus acesta.

În același timp, Thierry Repentin denunță „confuzia inacceptabilă” pe care o face dreapta franceză legând Schengenul de chestiunea mobilității romilor.

„Nu există nici o legătură între Schengen și circulația romilor. Ei pot merge deja în toate țările UE, chiar în cele care nu sunt în Schengen, cum ar fi Marea Britanie și Irlanda. Singură diferență, dacă aceste țări intră în Schengen, este că românii și bulgarii nu vor mai arăta documente de identitate la frontiere”, a mai spus acesta.

 

Un fost ministru francez, Nadine Morano, a postat o petiţie online împotriva aderării României la Schengen. Documentul a fost semnat de doar 60 de persoane, care nu vor ca România şi Bulgaria să intre, la 1 ianuarie 2014, în spaţiul de liberă circulaţie, conform B1 Tv.

„Francezii şi în primul rând primarii comunelor noastre sunt sătui de romii care ne invadează în mod ilegal teritoriile. Ţările din care sunt originari se exonerează de responsabilităţile pe care le au privind integrarea. Acest lucru este inacceptabil!”, declarat Nadine Morano, fostul ministru francez pentru Formare Profesională, Nadine Morano, o fostă deputată din partidul lui Nicolas Sarkozy.

Ministrul de Interne Manuel Valls şi un purtător de cuvânt al Guvernului francez au declarat, în cursul săptămânii trecute, că România nu va fi primită în Schengen din cauza romilor.Pe de altă parte premirul Victor Ponta spune că  raportul MCV pentru România nu va fi dat în decembrie pentru că este bun, apreciind că țara noastră și-a făcut toate lecțiile pentru aderarea la spațiul Schengen,  subliniind că problema romilor, mult discutată în ultimul timp, nu are nicio legătură cu acest subiect.

„Ne-am făcut toate lecțiile și pe siguranța frontierelor și pe MCV, care probabil că va fi bun și de aia va fi amânat. Dacă era ceva rău, venea mai repede. Noile povești care apar acum cu romii nu au nicio legătură și trebuie să spuneți tot timpul: romii sunt acolo și or să fie acolo și dacă intrăm în Schengen și nu avem o obligație. Avem o strategie de integrare a romilor, dar nu doar a romilor, eu nu vreau să vorbim doar despre romi, eu vreau să vorbim despre românii care comit diverse fapte în alte state din UE și față de care vreau ca în perioada următoare să luăm niște măsuri drastice. Dar una-i una și alta-i alta”, a afirmat Victor Ponta.

Șeful Executivului a vorbit și despre faptul că pozițiile luate de anumite țări cu privire la romi au avut legătură cu politica internă a respectivelor state.

„Că toată lumea își face campanie pe seama României, e vina, cum să vă spun, până la urmă a noastră, că acceptăm chestia asta. Noi ne-am făcut treaba, în rest, ce vrea fiecare țară când are alegeri… O să fie tot timpul alegeri, s-au terminat într-o țară, încep în alta. Lucrurile trebuie spuse foarte clar, vă rog să spuneți la toate întâlnirile: au probleme în politica lor internă, să și le rezolve, dar nu pe spinarea noastră. Strategia de integrare a romilor o facem, pedepsirea celor care ne fac de râs și îi fac de râs pe toți românii care lucrează corect și cinstit în străinătate o să o facem”, a spus Ponta la începutul ședinței de Guvern.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.